Till innehåll på sidan

Science Today - en vetenskapskväll om genetik och genteknik

Den 18 november bjuder Nobel Prize Museum, KTH, Karolinska Institutet och Stockholms universitet dig att delta i evenemanget Science Today, en vetenskapskväll på temat genetik och genteknik. Under Science Today får du höra doktorander presentera ny forskning inom området och ta del av intressanta samtal, diskussioner och musik som stimulerar hjärnan. Välkommen!

Tid: Fr 2022-11-18 kl 17.00 - 21.00

Plats: Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Stockholm

Språk: Engelska

Medverkande: KTH, SU, KI

Labbmiljö
Bild: Nobel Prize Museum

Science Today tar temperaturen på vetenskap 2022 och bjuder in doktorander och postdocs att presentera sin forskning. Konceptet blickar in i vetenskapens och teknikens värld, och är ett tillfälle för forskare och entusiaster med intresse för vetenskaplig forskning att mötas. Teamt för denna kväll är genetik, och som besökare kommer du få höra om genetikens historia kopplat till Nobelprisen och ta del av ny forskning som pågår just nu.

Genetik har Nobelprisbelönats många gånger, från grundläggande genombrott om strukturen hos DNA, till PCR-metoden som möjliggjorde dagens DNA-test. De senaste åren har gensaxen CRISPR/Cas9 uppmärksammats – ett genombrott som Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna tilldelades Nobelpriset i kemi för år 2020. Med hjälp av gensaxen kan forskare förändra DNA hos djur, växter och mikroorganismer med extremt hög precision. Denna teknik har haft en revolutionerande inverkan på biovetenskapen, nya cancerterapier och kan vara ett sätt att förverkliga drömmen om att bota ärftliga sjukdomar. 

Kvällens samtal sker på engelska och leds av Nobelprismuseets Olof  Somell. Efter samtalet fortsätter kvällen med mingel med chansen att nätverka för att skapa nya kontakter och idéer att ta form.

Köp biljett och få ytterligare information på Nobel Prize Museums webb

Schema

17:00 Mingel och DJ

18.00 Samtal på scen

18.45 Diskussioner

19.00 – 21:00 Nätverkande mingel och DJ

Museets utställningar är öppna innan och efter samtalet.

Talare

  • Solène Frapard,  doktorand i genteknologi (KTH)
  • Blaz Oder, doktorand i Clinical Genetics (KI)

  • Franziska Hildebrandt, doktorand vid avdelningen för Molecular Biosciences (SU)