Till innehåll på sidan

Science Today - en vetenskapskväll om hjärnan

Den 8 april bjuder Nobel Prize Museum, KTH, Karolinska Institutet och Stockholms universitet dig att delta i evenemanget Science Today, en vetenskaps kväll på temat hjärnan. Under Science Today får du höra doktorander presentera ny forskning inom området och ta del av intressanta samtal, diskussioner och musik som stimulerar hjärnan. Välkommen!

Tid: Fr 2022-04-08 kl 18.00

Plats: Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Stockholm

Språk: Engelska

Föreläsare: KTH, SU, KTH, Nobel Prize Museum

Science Today tar temperaturen på vetenskap 2022, och bjuder in doktorander att presentera ny, aktuell forskning inom ett specifikt område. Konceptet blickar in i vetenskapens och teknikens värld, och skapar ett tillfälle för doktorander, forskare och andra entusiaster med intresse för vetenskaplig forskning att träffas och diskutera. Detta första tillfälle kommer att gräva djupare in i världen av ett av de största och mest komplexa organen i människokroppen – hjärnan.

Programmet består av diskussioner, samtal och forskarpresentationer av doktorander från KTH, KI och SU. Kvällen leds av Olof Somell (Nobelprismuseet), och han kommer att berätta om Nobelstiftelsen och välkända pristagare som fått Nobelpriset för forskning relaterade till hjärnan.

Välkomna!

Anmälan

Antalet platser är begränsat. Biljetter tillhandahålls av Nobel Prize Museum.

Information om biljetter

Program

18.00 Samtal på scen (forskarpresentationer)
18.45 Diskussion
19.00 Nätverkande mingel med DJ

Nobelmuseets utställningar är öppna för besök innan och efter.

Talare

Dimitrios Voulgaris  (KTH), doktorand i mikro- och nanosystem

"I min doktorsavhandling genererar jag astrocyter från stamceller, jag kommer att beskriva betydelsen av denna specifika hjärncellstyp, varför den är viktig, varför alla vet om neuroner och inte så mycket om astrocyter".

Maria Lalouni (Karolinska Institutet), lic psykolog, post doc, Institutionen för klinisk neurovetenskap

”Jag arbetar som postdoc i Pain Neuroimaging-labbet. Mina huvudsakliga forskningsintressen är mekanismer för uppkomst, underhåll och frisättning av symtom och hur sådana mekanismer kan användas för att förbättra psykologiska behandlingar och förebyggande insatser. Jag är särskilt intresserad av förälder-barn-interaktion, smärtmekanismer och exponeringsbaserad kognitiv beteendeterapi.”

Andreas Giannisis (Stockholms universitet), MSc, Ph.D. Kandidat, Translational Neurodegeneration Group, Institutionen för biokemi och biofysik

”Jag är en doktorand vid institutionen för biokemi och biofysik år vid Stockholms universitet. Under mina 4 år av doktorerande har mitt fokus varit att belysa de molekylära mekanismerna som kopplar en leverutsöndrad kolesterolbärare, nämligen apolipoprotein E (apoE) med Alzheimers sjukdom.”