Till innehåll på sidan
Forskaren och vd:n Fredrika Gullfot i sin algodling på Österlen. (Foto: Daniel Nilsson)

Algbonde med potential att förändra världen

HAV

Publicerad 2015-08-28

Fredrika Gullfot är KTH-forskaren som blev algbonde. Nu har hon - som en av tolv -blivit utnämnd till innovatör med potential att förändra världen av amerikanska tidskriften Wired.

– Det är ju verkligen en utmärkelse som förpliktigar. Jag känner mig väldigt ödmjuk, men att förbättra miljön i världens hav är ett syfte med det vi gör, säger Fredrika Gullfot om utmärkelsen som hon fick i somras.

Fredrika Gullfot driver sedan några år tillbaka företaget Simris Alg vars algodling nu byggs ut till full industriell skala i växthus på 2 000 kvadratmeter.

Algerna skördas, olja utvinns och förädlas i sin tur till bland annat omega3-kapslar. Traditionellt utvinns oljan från fisk och för en burk kapslar krävs det 600 sardiner. Genom att i stället framställa algolja och utvinna produkter därifrån kan trycket på jordens hav minska.

– Läget för världshaven är akut och närmare 70-80 procent av fiskebestånden är fullt exploaterade eller redan överfiskade. Fortsätter det så här riskerar vi en fullständig ekologisk kollaps.

I dag kommer två procent av all omega-3 som tillverkas i världen från algolja och resterande från fiskolja.

– Får vi upp det här till 25 procent har det stor betydelse för våra hav, säger Fredrika Gullfot.

Miljöengagemang parat med innovativt entreprenörskap utmynnade i algföretaget i skånska Simrishamn.

– Grön teknik är ett kraftfullt verktyg för förändring.

Efter examen från KTH doktorerade Fredrika Gullfot inom molekylär bioteknik på enzymer i växters cellväggar och det var i samband med det som hon fick upp ögonen för mikroalger.

– Alger är ju en fantastisk bioteknisk plattform och lär bli ännu viktigare i och för framtiden, säger hon och ger exempel på områden där alger är spelar en huvudroll; som bränsle, mat och inom medicin som alternativ till antibiotika.

Nästa steg för Simris Alg är att växa internationellt i länder som England och Sydkorea där omega-3 är ett allt mer vanligt kosttillskott. Och för någon med potential för att förändra världen lär ju det globala perspektivet vara avgörande.

Fredrika Gullfot är första svensk som utsetts till Wired Innovation Fellow .

Text: Jill Klackenberg