Till innehåll på sidan

”Använd mobilen i bilen – rädda liv, miljön och ekonomin”

Peter Händel har skapat mobil-app för miljövänlig körning.
”Smartphonens signalbehandlingsfunktioner kan spara liv, miljön och ekonomin,” säger Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH som medverkat till en ny mobilapp för miljövänlig körning.
Publicerad 2011-09-07

Gör mobiltelefonen till en del av bilens instrumentpanel. Det tycker Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH, som medverkat till att skapa en ny mobil-app för säkrare och effektivare bilkörning.
– I samhällsdebatten varnas ofta förare för att använda mobilen i bilen, men jag säger tvärtom: mobilen i bilen borde ses som en förlängning av instrumentbrädan.

För fem år sedan lanserade Peter Händel idén att använda värmekamera i bilar för att undvika viltolyckor. Sedan dess har pekskärmsmobiler kommit ut på marknaden och skapat nya möjligheter till banbrytande intelligenta förarstöd.

– Numera bär folk omkring på en avancerad signalbehandlingsplattform som bland annat kan användas för effektivare och säkrare bilkörning, säger Peter Händel.

Den senaste signalbehandlingstekniken finns i telefonen, eller kan lätt läggas till, och stöds av sensorer bland annat i form av GPS, kamera, accelerometrar och gyroskop.

Peter Händels forskarteam har använt signalbehandlingstekniken i sin nya mobil-app i form av ett bilspel, där föraren samlar poäng genom att köra säkert och miljövänligt.

Spelet beräknar inte bara direkt mätbara storheter som hastighet och acceleration, utan även indirekt mätbara storheter som bränsleförbrukning, vägens höjdprofil och motorns varvtal.

Under körning får föraren en stjärna som belöning om fordonet körts miljövänligt. Om bilen däremot accelererats långsamt, vilket är extra energikrävande, utdelas en varning i form av en röd blixtsymbol.

– Under eko-körning ska föraren accelerera distinkt, växla till hög växel när bilen kommit upp i hastighet, och begränsa antalet inbromsningar. Hela 15-20 procent av bränsleförbrukningen kan sparas in genom miljövänlig körning, säger Peter Händel.

Mobil-appen för miljövänlig, säker bilkörning.
Brukar andra klaga på din bilkörning? Genom den här mobil-appen kan du tävla mot dig själv och andra, utvärderas säkerhets- och miljömässigt och bli en säkrare förare.

Utöver miljövänligheten, hur kan appen höja säkerheten i trafiken?
– Spelet går ut på att tänka framåt, och förare som planerar sin körning kör automatiskt mer säkert.

Mobil-appen för miljövänlig körning har ännu inte hunnit bli en produkt som finns på marknaden, men Peter Händel ser gärna att liknande färdigpaketerade appar kan laddas ner till mobiler i framtiden.

– Hittills har vi i samhället mest sett kommunikationsaspekten av mobiltelefonen. Dagligen skapas en oändlig mängd nya appar och nu är det dags att ta vara på smartphonens alla avancerade signalbehandlingsfunktioner, säger Peter Händel.

Han är kritisk till utseendet på den vanliga, klassiska utformningen av bilars instrumentpanel.
– Det skulle räcka med hastighetsmätare, varvräknare och bensinmätare, vid sidan av smartphonen. Olje- och vattentemperaturen var exempelvis intressant för 50 år sedan, men i dag är det ju helt onyttig information.

För sin utveckling av IR-teknik som förebygger viltolyckor utan att förare behöver växla fokus mellan skärm och vindruta fick Peter Händel 2008 motta Älgskadefondsföreningens pris Guld-Älgen: http://www.kth.se/aktuellt/varmekamera-varnar-for-vilt-1.23726

För mer information kontakta Peter Händel på 08-790 75 95, peter.handel@ee.kth.se.

Text och bild: Katarina Ahlfort