Till innehåll på sidan

Bättre trafiksituation i Stockholm gav pris

Publicerad 2010-10-14

På KTH pågår just nu ett projekt för att förbättra trafiksituationen i Stockholmsområdet. Det är så uppskattat bland svenskarna att det igår fick ta emot "Priset för en smartare planet".

Harilaos Koutsopoulos, professor på KTH
Harilaos Koutsopoulos, professor och avdelningschef på Trafik och logistik på KTH

KTH får priset för en lösning som samlar in och analyserar stora volymer data i realtid från bland annat kollektivtrafik, och GPS i taxi och lastbilar. I lösningen ingår också information från kameror vid stadens stora in- och utfarter, det vill säga trängselskattesystemet, och väderinformation.

– Analys av stora volymer strömmande data i realtid leder till smartare, effektivare och miljövänligare trafik i Stockholmsområdet, säger Harilaos Koutsopoulos, professor och avdelningschef på Trafik och logistik på KTH.

Med systemet kan resenärer få information och förslag kring resvägar och trafiksituation. De nya insikterna kan korta restider, minska utsläpp och avgaser samt göra Stockholm till en mer attraktiv stad. Dessutom kan lösningen kopieras till andra storstadsområden världen över.

De övriga nominerade till "Priset för en smartare planet" var Vasaloppet Marknad AB och Landstinget Dalarna. Bakom priset står IBM. Vinnaren utses i en öppen omröstning.

För mer information, kontakta Harilaos Koutsopoulos på 076 - 252 70 51 eller harilaos.koutsopoulos@abe.kth.se.

Peter Larsson