Till innehåll på sidan

Biobränslen och beslutsstöd vinnare på KTH

Raps, en av de växter som kan omvandlas till biobränsle.
Raps, en av de växter som kan omvandlas till biobränsle. Foto: Morguefile
Publicerad 2010-11-08

Nu har Vetenskapsrådet tagit beslut inom den årliga stora utlysningen för bidrag inom natur- och teknikvetenskap. 56 forskare på KTH får dela på sammanlagt drygt 162 miljoner kronor under nästkommande fyra år. Två av de områden som får mest pengar är biobränslen och beslutsstöd.

Gustav Amberg, professor i flödesmekanik på KTH
Gustav Amberg, professor i flödesmekanik på KTH

12,8 miljoner kronor. Så mycket får Gustav Amberg för forskningsprojektet "Energiomvandling av blandningar av biobränslen och konventionella bränslen - Atomisering, förångning, blandning och förbränning." Därmed är han den KTH-forskare som får mest pengar i årets stora utlysning från Vetenskapsrådet.

Enligt Gustav Amberg, professor i flödesmekanik på KTH, handlar hans projekt om energirelaterad grundforskning som i detta steg inte ska leda till en praktisk lösning. Den grundläggande frågeställningen är hur dagens bruk av diesel ska kunna ersättas med biobränslen, till exempel rapsolja.

– Biobränsle är ett mer komplext drivmedel än diesel, och det ska kunna gå att använda det man kommer över. Biobränslen kan således vara av olika kvalitet och viskositet. Det ställer krav på bränslet, från att det ligger i bränsletanken till att den blir till en dimma som ska antändas i motorn. Forskningen rör bland annat vätskan viskositetet, och hur droppar bär sig åt och fungerar, säger Gustav Amberg.

En annan KTH-forskare, Jakob Nordström, tillhör den skara som får mest pengar. 5,5 miljoner erhålls för forskningsprojektet "Att besluta i blindo: när och hur är det möjligt att med säkerhet beskriva data som man inte ens har hunnit se?".

Andra spännande forskningsprojekt som väcker nyfikenhet och som får forskningspengar är Ramons Wyss "Teoretiska modeller av exotiska atomkärnor" (1,2 miljoner), Gunnar Karlssons "Opportunistisk mobilkommunikation" (2,4 miljoner) och György Dáns "Priset av själviskhet i nätverkade system" (2,4 miljoner).

För mer information, kontakta Gustav Amberg på 08 - 790 75 34 eller gustava@mech.kth.se.

Här är hela listan över KTH-forskare som fått pengar (xls 31 kB)

Peter Larsson