Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida
Fr v Stefan Ränk, Helene Hellmark Knutsson och Eva Malmström Jonsson när startskottet gick för KTH Live-in Lab. (Foto: Camilla Cherry)

Boendelabb gör avtryck för framtiden

Publicerad 2016-05-11

Under högtidliga former skedde den första gjutningen av kvarteret Forskningen på KTH Campus. Där ska 305 studentlägenheter och boendelaboratoriet KTH Live-in Lab växa fram under det kommande året.

– Det här bygget är ett svar på vår prioritering för att skapa en ännu mer levande, dynamisk och spännande campusmiljö. Så jag är väldigt glad att vara här i dag, sade Eva Malmström Jonsson, prorektor på KTH, när hon inledde ceremonin.

Stefan Ränk, vd på Einar Mattsson, som står för byggandet lovordade bland annat den ovanligt snabba planprocessen som bara tagit 18 månader från idé till plan.

– I ett husbygge är stuprör en vital detalj, men den här processen har präglats av stuprörslöst tänkande och ett omfattande samarbete, sade han och citerade vad Einar Mattsson brukade säga vid varje taklagsfest:

– Många händer gör ett arbete lätt.

Ministerns handavtryck satt som gjutet.

Och efter att föreståndaren för KTH Live-in Lab Jonas Anund Vogel berättat om hur testbädden kommer att möjliggöra byggandet av framtidens hållbara bostäder tog Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning saken i egna händer.

Hennes handavtryck och signatur göts nämligen in i betongen som kommer att byggas in i ett av husen.

– Detta är verkligen ett strålande exempel på samverkan för att möta samhällets utmaningar genom att på ett sådant här sätt stärka kunskap och innovationsförmåga, sade hon och påtalade vikten av att göra steget mellan forskning och tillämpning betydligt kortare så att resultatet kommer samhället tillgodo snabbare.

– Vi ska vara väldigt stolta över våra lärosäten, som KTH, som håller världsklass men inte slå oss till ro. Samverkan är grunden, sade hon.

Från och med hösten 2017 ska inflyttning ske i husen.

Läs mer på  www.kth.se/forskning/artiklar/boendelabb-banar-vag-for-nya-satt-att-bygga-1.646974

och på KTH Live-In Labs webbplats www.liveinlab.kth.se

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2016-05-11