Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

De är framtidens forskarchefer

Publicerad 2011-01-12

I hård konkurrens med 159 andra sökande knep två forskarassistenter vid KTH var sin högvinst. Forskning om sociala nätverk och laserkristaller gav sammanlagt 20 miljoner i forskningsbidrag.

Sonja Buchegger, forskarassistent på KTH
Sonja Buchegger, forskarassistent på KTH

Det är Sonja Buchegger och Carlota Canalias Gomez som får pengar från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) för att utveckla det vetenskapliga arbete de gör och lägga grunden till egna forskargrupper. Bidragen innebär därmed också ett rejäl skutt framåt i den egna akademiska karriären, vilket är SSF:s tanke då pengarna vikts åt unga forskare som har potential och ambition att bli framtida forskningsledare.

Sonja Buchegger tror att hon är en av dem som fått forskningspengar eftersom hennes ansökan vid namn "Skydd av personlig information för sociala nätverk" är bra och forskningsområdet relevant för hur samhället ser ut idag. Dessutom har hon omfattande kunskaper inom flertalet olika områden som ekonomi, datanätverk och datasäkerhet, något som är användbart för forskningen hon ska utföra.

– I dagsläget kan du inte skydda dina egen personliga information från det sociala nätverkets ägare, till exempel på Facebook. På senare tid har det uppstått en del frågor runt detta, alltså personlig integritet och sociala nätverk. Jag kommer att forska runt och utveckla sociala nätverk som bygger på peer-to-peerteknik och kryptering, för att skydda användarens data och information om användaren, säger Sonja Buchegger.

Hon tillägger att tekniken även skulle kunna appliceras på så kallade molntjänster, där data placeras i andra länder där till exempelvis svensk lagstiftning inte gäller.

– Vi vill försöka göra oss kvitt den centrala insamlningen av data, och istället ha den distributed, säger Sonja Buchegger.

KTH-kollegan Carlota Canalias Gomez ska forska om och utveckla nya optiska komponenter baserade på ferroelektriska kristaller. Dessa kan nyttjas för att göra nya små lasrar eller för att generera ljus som rör sig långsamt, s.k. slow light.

För mer information, kontakta Sonja Buchegger på 08 - 790 68 84 / buc@csc.kth.se eller Carlota Canalias Gomez på 08 - 55 37 81 59 / cc@laserphysics.kth.se.

Peter Larsson