Till innehåll på sidan

De ger miljarder människor en adress

Fyra miljarder människor saknar en adress idag. Det ska KTH-anställde Karoline Beronius ändra på.

NYHET

Publicerad 2018-01-29

Map Project heter ett företag som har som mål att göra det möjligt för alla människor att få en adekvat adress. Affärsidén betraktas som så bra att den precis, i tuff konkurrens med tusentals andra företag, vunnit pris i en tävling.

Fyra miljarder människor. Så många saknar en adress idag. Det ska KTH-anställda Karoline Beronius, en av grundarna, samt de övriga medarbetarna ändra på.

Ett av bolagen som tror på företagets idé är SAS som precis tilldelat Map Project SAS Scholarship. Detta innebär att teamet får kontakt med en inspiratör och mentor, och tillsammans med den personen får planera en resa till flera länder för att utveckla projektet. Bland de tusentals bidragen valdes tre vinnare, en från vardera Norge, Danmark och Sverige. Map Project tog hem vinsten i Sverige.

Karoline Beronius, en av grundarna av Map Project, samt några av medarbetarna.

– Detta pris öppnar helt klart upp nya möjligheter för oss. Både när det gäller att nå ut till flera människor, men också för att snabba på utvecklingen av mjukvaran som vi kommer kunna förbättra i samarbete med användare världen över, säger Karoline Beronius.

Hon berättar att Map Project har tagit fram en mobilapp som ger användaren en fysisk adress.

– Lösningen är en applikation där man kan registrera sin adress. Individen får automatiskt en GPS-punkt och den adressinformation som finns tillgänglig via telefon och karttjänst. Adressen kan också bestå av användargenererad information i form av traditionell vägbeskrivning med hjälp av landmärken, bilder, information om korsande vägar och så vidare.

Karoline Beronius berättar att utan en exakt adress är det svårt att få tillgång till exempelvis bank- och försäkringstjänster. Detta då företagen behöver informationen för KYC-analys. En fysisk adress är dock viktig i många andra sammanhang, för att kunna köpa varur på nätet eller beskriva hur räddningstjänst skall hitta fram i en nödsituation. 

Hur ser då kopplingen till KTH ut? Jo, Map Project får stöd av KTH Innovation. Men Karoline Beronius är också anställd på universitet sedan tolv år.

– Jag jobbade i fem år på SPIDER Centre med projekt inom Informations- och kommunikationsteknik (ICT) för utveckling, det vill säga hur man förbättrar vård, utbildning och good governance med hjälp av ICT. Jag var ansvarig för projekt i Uganda, Kenya och Honduras. Sedan har jag arbetat med innovation och entreprenörskap inom EIT Digital, ett stort EU-program. Jag hade nog aldrig startat projektet om det inte vore för min erfarenhet från KTH, att på daglig basis få träffa forskare, innovatörer, entreprenörer och andra nytänkare, det smittar av sig.

Mer information om Map Project hittar du här .

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Karoline Beronius på 073 - 310 06 70.