Till innehåll på sidan

De ökar e-sportens synlighet

NYHET

Publicerad 2013-09-11

De senaste 10 åren har e-sporten växt till sig rejält. Att tävla i spel som Defense of the Ancients 2, Starcraft II och Counter-Strike är inte bara lönsamt för vinnaren med prissummor uppåt 100 000 kronor för förstaplatsen i tävlingar här hemma i Sverige och lätt det tiodubbla utomlands, det är också mycket underhållande att titta på. Det här har några studenter från KTH och Handels tagit fasta på och skapa en tv-tablå för e-sport, som liknar webbtjänsten tv.nu.

Birger Myrberg, Anton Janér och Oskar Fröberg, de tre killarna bakom Abios Gaming.
Oskar Fröberg, Anton Janér och Birger Myrberg, de tre killarna bakom Abios Gaming.

Abios Gaming heter den webbaserade tjänsten som precis lanserats, och studenterna har fått draghjälp från studentinkubatorn KTH Student Inc. En av de ansvariga är Anton Janér som studerar industriell ekonomi vid KTH, med datavetenskap som inriktning.

Anton Janer.
Anton Janer.

– Varför denna tjänst behövs? Jo, för att e-sport börjar bli hur stort som helst. I somras gick tävlingen The International i Defense of the Ancients 2, DOTA 2, av stapeln. Vinnaren tog hem 1,5 miljon dollar i förstapris och tävlingen hade 1 miljon samtidiga liveåskådare. Tillkommer gör då alla som befinner sig i fel tidszon och kollar matchen efteråt, säger Anton Janér.

Oskar Fröberg.
Oskar Fröberg.

Problemet är bara att möjligheten för åskådare ta del av matcher och turneringar är minst sagt splittrad. Det är här Anton Janér tillsammans med Handelsstudenterna Oskar Fröberg och Birger Myrberg vill göra skillnad. Det med hjälp av Abios Gamings tablåtjänst för e-sport.

– Alla matcher och turneringar har sina egna kanaler. Det är mycket svårt att hänga med om man inte är mycket insatt i e-sport. Vi vill skapa ett nytt format som gör e-sporten lite mera uppstyrd. Att se till att turneringar och matcher blir mer lättillgängligt för åskådarna. Vi vill vara en drivkraft i detta arbete, säger Anton Janér.

Det är alltså inte fel att säga att ni ser till att öka intresset för e-sport? Bidrar till att göra e-sport ännu mer poppis?!

– Nej, det är det inte. Jag tror att Abios Gaming kan bidra till att öka intresset. Detta inte minst då en hel del matchinformation förändras och läggs till med mycket kort varsel, vilket kan ställa till det om man inte är mycket insatt i e-sport. Vi håller systematiskt koll på detta och tablåtjänsten uppdateras hela tiden, säger Anton Janér.

Birger Myrberg.
Birger Myrberg.

Abios Gamings tablåtjänst för e-sport täcker för närvarande matcher och större turneringar inom Defense of the Ancients 2, Starcraft II, Heroes of Newerth och League of Legends. Företaget kommer bredda tjänsten med Counter Strike: Global Offensive inom kort och hoppas kunna introducera ytterligare speltitlar framöver.

Abios Gamings tv-tablå för e-sport har hittills haft besök från över 100 olika länder och topp tre-listan för flest unika besökare är:

1. Sverige

2. Brasilien

3. USA

Här hittar du Abios Gaming: abiosgaming.com

För mer information, kontakta Anton Janér på 073 - 504 08 06 eller ajaner@kth.se.

Peter Larsson