Till innehåll på sidan

Du kan skapa Victorias och Daniels bröllopspresent

Johan Billgren och Greta Björling, projektledare för Open Innovation
Johan Billgren och Greta Björling, projektledare för Open Innovation på KTH:s innovationspaviljong under Love Stockholm 2010
Publicerad 2010-06-01

Open Innovation heter ett projekt i KTH:s innovationspaviljong på Love Stockholm 2010 som sparkar igång den 6 juni. Det går ut på att studenter från KTH tar hjälp av paviljongbesökare för att skapa idéer till innovationer som sedan skänks till Victoria och Daniel som bröllopspresent.

– Vi har massor av metoder för att dra kreativetet ur besökarna.

Det säger Johan Billgren, en av två projektledare för Open Innovation-projektet i KTH:s innovationspaviljong under Love Stockholm 2010. Han är lyrisk när han beskriver den kreativa process som kommer prägla arbetet med Victoria och Daniels bröllopspresent.

Projektledarkollegan Greta Björling delar entusiasmen.

– Det kommer att vara ett kreativt klimat hos oss i paviljongen. Det kommer att hända mycket samtidigt och bli roligt att både delta i och titta på, säger Greta Björling.

Det är representanter från nätverket Product innovation Engineering Program (PIE-p) tillika studenter på KTH som står bakom Open Innovation. Bröllopspresenten kommer att växa fram under tiden som projektet fortlöper, och paviljongbesökarna kommer genom metoden crowdsourcing att vara involverade.

– Besökarna kan delta i skapandeprocessen på tre sätt. De kan skissa ner sina idéer och ge dem till oss, vilket går snabbt. De kan också delta i kortare brainstorming-sessioner om 10 minuter. Slutligen kan de ingå i fokusgrupper, som tar cirka 40 minuter. Allt beroende på hur mycket tid och energi de vill lägga ner, säger Johan Billgren.

Han tillägger att det är viktigt att deltagarna ska kunna slappna av och ventilera alla sina idéer, hur dessa än kan tänkas se ut. Det handlar om att våga säga vad man tänker.

– Vi vill lära svenska folket att man inte behöver födas som uppfinnare. Det är möjligt för alla bli innovatörer, fyller Greta Björling i.

Hon fortsätter med att berätta att skapandet kommer att ta avstamp i ett antal världsförbättringar, till exempel viktiga samhällsfrågor. Hur man bäst transporterar sig i storstäder och att omvandla produkter till tjänster för att spara på miljön.

– Produkter kostar energi att framställa, och skräpar ner. Tjänster är mer miljövänliga, titta bara vad som händer om bilen byts mot lokaltrafik, säger Greta Björling.

Hon tillägger att presenten till Victoria och Daniel kommer att innehålla massor av idéer som det svenska folket skapat.

Johan Billgren visualiserar den perfekta bröllopspresenten till brudparet.

– Det vore fantastisk kul att kunna ha en årlig återkommande problembelysningmässa där det kreativa problemlösanden befinner sig i mittpunkten. Avsluta det med utdelning av Victorias årliga kreativitetspris. Företag och organisationer är numera så målfokuserade. Det finns en risk att de därmed missar en del bra lösningar som kan uppstå i sådana här situationer, säger Johan Billgren.

För mer information, kontakta Greta Björling på 0703 - 31 12 08 / gretab@kth.se eller Johan Billgren på 070 - 55 80 739 / johanbil@kth.se.

Peter Larsson