En examen från KTH rankas högt

Sedan förra mätningen 2018 har KTH klättrat fyra platser i QS Graduate Employability Rankings, en global rankinglista som mäter studenters chanser att få jobb. KTH rankas som nummer 75 av totalt 758 universitet.

QS Graduate Employability Rankings bygger på hur omvärlden betraktar hur attraktiva de rankade lärosätenas studenter är hos arbetsgivare och hur förutsättningarna ser ut att få jobb efter examen. Bland annat bygger rankingen på enkäter, karriäruppgifter, publiceringsstatistik och arbetsgivares aktiviteter på campus.
– Den här mätningen har betydelse för rekrytering av potentiella studenter. Den visar att en examen från KTH är väldigt gångbar på arbetsmarknaden, både i Sverige och internationellt, säger KTH:s rankingexpert Per-Anders Östling.
Påverkar värdet på examina
Han konstaterar att bra rankingresultat i den här typen av mätningar har inverkan på den internationella marknaden när det gäller på ett lärosätes position och värdet på de examina som utfärdas där. Internationella studenter tittar på rankinglistor när de väljer mellan olika lärosäten, men det gör även svenska presumtiva studenter, enligt Per-Anders Östling.
– När jag hade hand om KTH:s studentenkät för några år sedan hade vi en fråga om internationell ranking och det var en av de absolut främsta orsakerna till att man sökte till KTH, säger han.
Vad kan KTH göra för att klättra ännu högre på listan?
– Fortsätta jobba med kvalitet. Kvaliteten på forskning och utbildning är det som långsiktigt ger avtryck i de här mätningarna. Detta i kombination med satsningar på KTH:s rykte, att marknadsföra oss utåt hur skickliga vi är, att forskningen är världsledande, att vi har bra studenter och forskare. Det är det vi kan göra, säger Per-Anders Östling.
Håkan Soold