Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

En examen från KTH rankas högt

Employer – Student Connections, arbetsgivares aktiviteter på campus är en av de indikatorer man tittar på i QS Employability Rankings. Här en bild från Tekniska Högskolans Studentkårs årliga arbetsmarknadsmässa Armada.
Publicerad 2019-10-03

Sedan förra mätningen 2018 har KTH klättrat fyra platser i QS Graduate Employability Rankings, en global rankinglista som mäter studenters chanser att få jobb. KTH rankas som nummer 75 av totalt 758 universitet.

KTH:s rankingexpert Per-Anders Östling. Foto: Marc Femenia.

QS Graduate Employability Rankings bygger på hur omvärlden betraktar hur attraktiva de rankade lärosätenas studenter är hos arbetsgivare och hur förutsättningarna ser ut att få jobb efter examen. Bland annat bygger rankingen på enkäter, karriäruppgifter, publiceringsstatistik och arbetsgivares aktiviteter på campus.

– Den här mätningen har betydelse för rekrytering av potentiella studenter. Den visar att en examen från KTH är väldigt gångbar på arbetsmarknaden, både i Sverige och internationellt, säger KTH:s rankingexpert Per-Anders Östling.

Påverkar värdet på examina

Vilken utbildning passar dig?

Vill du driva samhällsförändring? Leda framtidens utveckling inom digitalisering, hållbarhet, nya produkter och material, mediciner, med mera. En examen från KTH öppnar upp för kreativa och varierande arbetsuppgifter och ger dig internationella karriärmöjligheter. Men framför allt får du jobb.

Jämför KTH:s utbildningar och se vilket program som passar dig.

Han konstaterar att bra rankingresultat i den här typen av mätningar har inverkan på den internationella marknaden när det gäller på ett lärosätes position och värdet på de examina som utfärdas där. Internationella studenter tittar på rankinglistor när de väljer mellan olika lärosäten, men det gör även svenska presumtiva studenter, enligt Per-Anders Östling.

– När jag hade hand om KTH:s studentenkät för några år sedan hade vi en fråga om internationell ranking och det var en av de absolut främsta orsakerna till att man sökte till KTH, säger han.

Vad kan KTH göra för att klättra ännu högre på listan?

– Fortsätta jobba med kvalitet. Kvaliteten på forskning och utbildning är det som långsiktigt ger avtryck i de här mätningarna. Detta i kombination med satsningar på KTH:s rykte, att marknadsföra oss utåt hur skickliga vi är, att forskningen är världsledande, att vi har bra studenter och forskare. Det är det vi kan göra, säger Per-Anders Östling.

Håkan Soold
 

Fakta QS Graduate Employability Rankings

Rankingen består av fem indikatorer:

  • Employer Reputation (viktat 30 procent). Baseras på en enkät som vänder sig till ledande internationella arbetsgivare, motsvarande indikator figurerar i QS totala ranking liksom i ämnesrankingarna.
  • Alumni Outcomes (viktat 25 procent). Baseras på ett flertal internationella listor med högpresterande individer där deras alma mater framgår.
  • Partnerships with Employers per faculty (viktat 25 procent). Data ur Scopus databas där antal sampublicerade artiklar med industrin identifierats utslaget per fakultet samt antal partner inom näringslivet.
  • Employer – Student Connections (viktat 10 procent). Visar hur många arbetsgivare som är aktiva på KTH:s campus i form av till exempel att marknadsföra sig själva, rekrytering, etc.