Till innehåll på sidan
Jan Gulliksen, vicerektor digitalisering. Foto: Jezzica Sunmo

Föreläste från sommarstugan

Publicerad 2019-10-04

Hallå där, Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering. Du var en av huvudtalarna vid Universitetkanslerämbetets virtuella konferens om högskolepedagogisk utveckling med närmare 500 deltagare. Hur gick det?

– Det var mycket spännande och intressant. Jag höll mitt keynoteanförande från vårt sommarhus på Västkusten dit jag åkt för helgens hummerfiske. Trots att det är en av Sveriges minst uppkopplade platser kunde jag hålla mitt keynoteanförande med fullt ljud och bild därifrån.

Vad talade du om?

– Tillsammans med Nils Hertzberg, kanslichef på Digitaliseringsrådet talade vi om vad som sker i Sverige idag när det kommer till digitalisering och jag talade främst från KTH:s perspektiv om digitalisering och dess inverkan framför allt på hur vi i framtiden kommer att genomföra högre utbildning, samt hur förändringarna i arbetslivet gör att vi måste tänka om hur vi bedriver högre utbildning och bredda våra målgrupper.

Vad förvånade dig mest med denna helt virtuella konferens?

– Att det fungerade så bra, att man kunde använda olika pedagogiska grepp som quizar och frågor och indelning i mindre diskussionsgrupper med återrapportering, trots att det var flera hundra deltagare. När man till och med lyckades genomföra lunchaktiviteter och slumpmässiga möten med andra över lunch lyckades man inte bara återskapa känslan av en konferens utan även föra in helt nya moment.

Gav det mersmak?

– Definitivt, men man inser att en väl fungerande teknik är bara en del av detta. Dessutom med excellent support som ”körde” konferensen och stod för gruppindelningar, unmutning av talares mikrofoner och allt stöd som behövdes. samt också behovet av en annan syn på pedagogiken när man möts och talar virtuellt.

Kommer forskare mötas över nätet i framtiden och sluta resa?

– Förhoppningsvis i mycket större utsträckning än tidigare…

Berättat för: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2019-10-04