Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Fullmatad framtidsfredag för gymnasieelever

Mängder av gymnasiestudenter kom ut till Kista för att delta i Future Friday. Foto: Fredrik Persson.
Publicerad 2018-10-22

I fredags arrangerades Future Friday i Kista. Future Friday är en årlig inspirationsdag där KTH vill visa gymnasieelever vilka framtidsmöjligheter som finns inom IT-branschen. Studenter, forskare, före detta studenter och företag var på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

Maria Movin, alumn från KTH som jobbar på Spotify. Foto: Fredrik Persson.

Nära 1000 gymnasielever från Stockholm och Mälardalen hade sökt sig ut till Electrum i Kista i fredags för att delta i KTH:s inspirationsdag om IT-branschen, Future Friday. Under en förmiddag fick de möjlighet att fika med en student, träffa företag, titta på olika studentprojekt och löda och bygga en så kallad Bubble node, som – om man gjorde rätt – visade ett gömt meddelande. De fick även ta del av presentationer av forskare, studenter, företagsrepresentanter och före detta studenter (alumner).

I sin presentation berättade Maria Movin från Spotify om hur det gick till när hon bestämde sig för att avsluta sina läkarstudier på Karolinska Institutet (KI) och istället börja på KTH. Efter tre och ett halvt år på KI åkte hon som utbytesstudent till Australien. Där träffade hon inte bara studenter utan även människor som var ute och reste. Maria bestämde sig för att ta ett studieuppehåll för att åka ut och resa. Under resan funderade hon över vad som var viktigt för henne när det gäller arbetslivet och om hon verkligen skulle fortsätta sina läkarstudier. Hon hade alltid gillat matematik och hennes syster som gick på KTH tyckte att hon skulle testa programmering. Så Maria bestämde sig för att testa att plugga datateknik på KTH ett år. Det slutade med att hon gick klart datateknikprogrammet.

Gymnasieleverna hade mängder med frågor till KTH-alumnen Mona Dadoun efter hennes presentation. Foto: Fredrik Persson.

– Det var så roligt att jag inte ville sluta och det ångrar jag inte idag, sa hon.

Erik Övelius berättade om när han tog sig från en by i Värmland via KTH till att jobba på Google. Foto: Fredrik Persson.

”Vill ni styra över AI eller vill ni att AI ska styra över er?”. Det frågade mjukvaruutvecklaren och alumnen Mona Dadoun i en presentation där hon delade med sig av sina bästa tips till gymnasiestudenterna. Många av dem var oroliga över om de skulle klara matematiken. Mona konstaterade att visst krävs det mycket hårt jobb, men att KTH gör mycket för att stötta studenterna. Hon var förvånad att alla i salen räckte upp handen när hon frågade hur många av dem som hade kodat någon gång.

– Så brukar det inte vara, berättade hon efteråt.

Erik Övelius, också han alumn, delade med sig av sin resa som började på en bondgård i Värmland och gick via KTH till Google där han jobbar idag. Han berättade att när han kom till KTH med alla olika kurser och lärare blev det en ögonöppnare för honom om hur världen ser ut. Och en kanske ännu större ögonöppnare var när han i årskurs 4 fick frågan om han ville åka till Zürich för att jobba på Google. Och fort gick det, han hade inte mycket tid på sig att bestämma sig. Två veckor senare skulle han vara där i så fall.

– Det var lite som i Matrix, om man ska ta det röda eller det blå pillret.

Gurpeet Kaur, som går naturprogrammet på gymnasiet, lödde och byggde en Bubble node. Foto: Fredrik Persson.

Matrix-referensen tjänade som en illustration av en av de saker Erik ville att gymnasieleverna skulle ta med sig. "Säg ja till saker! I alla fall om man ser att det kan leda till någonting bra."

I ett av workshop-rummen satt Gurpreet Kaur, som går i årskurs 2 på, och lödde och byggde en så kallad Bubble node. Hon berättade att hon är intresserad av att söka till KTH, men att det också finns andra alternativ.

– Jag funderar på de här större skolorna, KTH, Göteborg eller Lund. Men det är absolut en ingenjörsutbildning jag är intresserad av, sa Gurpreet Kaur.

Håkan Soold

De Bubble nodes  som gymnasieeleverna fick bygga är en produkt som har utvecklats av Inicio , ett spin off-företag från KTH som drivs av KTH-alumner och professor Mark Smith . Bubble node är ett teknik-kit som praktiskt lär unga människor om elektronik och nätverkskommunikation.