Till innehåll på sidan
Japans Ambassadör Jun Yamazaki tillsammans med tre studenter som medverkade i Sustainable Tokyo 2040. (Foto: Fredrik Persson)

Gröna lösningar för Tokyo

Publicerad 2018-06-07

Hur kan världens största storstadsområde, Tokyo, få en mer hållbar stadsutveckling? Fler förnybara energikällor och smartare transportmedel var några lösningar som KTH:s energiteknikstudenter presenterade i en tävling.

Tävlingen arrangerades i samarbete med det japanspecialiserade handelshuset Gadelius och University of Tokyo. 120 mastersstudenter deltog med idéer för en smartare, renare och bättre stad: ett hållbart Tokyo 2040.

Team Nakano var ett av de vinande lagen och får i september besöka Tokyo och Sveriges ambassadör för att presentera sitt förslag.

Studenterna, som tilldelats varsin stadsdel i Tokyo, presenterade konkreta lösningar för att uppnå fyra utsatta mål: minska energianvändningen per invånare, minska koldioxidutsläppen, mer förnyelsebara energikällor samt att ta vara på lokala förutsättningar. De fem starkaste lagen berättade om sina förslag för universitetsrepresentanter, företagare, studenter och Japans ambassadör.

– Enastående forskning, unikt tänkande och kreativa presentationer, sade Per Lundqvist , professor på KTH, i sitt tal.

Juryn valde ut två grupper som får åka till Tokyo i september. Team Nakano presenterade en stadsdel som använder havs- och vindkraft, smartare transportmedel, gröna stadsområden, återvinning och solpaneler på hustaken. Det andra vinnande laget, Team Minato, presenterade en stadsdel i Tokyos finansdistrikt med fokus på gröna energikällor och att förebygga så kallade värmeöar, för att öka välmående i staden och dess invånare.

Stora mängder av data har analyserats av alla grupper, något som Japans ambassadör Jun Yamazaki uppmärksammande.

Team Minatos vinnande bidrag gällde ett av Tokyos finansdistrikt.

– Man blir stolt att Tokyo har så mycket olika data tillgänglig som går att använda i situationer som denna, när research och datasamling är en viktig faktor för att ta fram olika scenarion, sade Jun Yamazaki och lyfte fram studenternas insatser:

– Enastående research och visuella presentationer som visar på studenternas engagemang och stark support från inblandade professorer.

Tävlingen Sustainable Tokyo 2040 är en del av 150-årsjubileet för Sverige och Japans diplomatiska förbindelser. I en värld där den globala befolkningen ökar i stadsområden behöver hållbar stadsplanering utvecklas, inte minst i Japan med flera megastäder. Tokyo-området, med 38 miljoner invånare, är världens största storstadsområde.

– Vi tyckte projektet var kul och lärorikt, att få chansen att åka till Tokyo är något som verkligen har motiverat oss, sade Alexander Harrucksteiner från Team Nakano.

Gösta Tyrefors, VD på Gadelius, tyckte det var svårt att utse vinnande bidrag:

– Vi trodde det skulle bli enkelt att välja innan presentationerna startade, nu känns det nästan orättvist att vi inte fick ha fem vinnande lag. Det förvånade mig hur alla lagen hade arbetat fram olika vinklar för ett hållbarare Tokyo, sade han.

Text: Nathalie Petersson