Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hon videobloggar om hur det är att plugga på KTH

Alva Liu, som går sista året på civilingenjörsprogrammet i datateknik, videobloggar om hur det är att studera på KTH.
Publicerad 2018-10-12

På den nya YouTube-kanalen KTH Student videobloggar Alva Liu, som läser sista året på Datateknik. Hon berättar hur det är att studera på KTH och hennes tankar om jobb och framtid efter examen.

– Jag kommer att visa hur vardagslivet ser ut som KTH-student och dela med mig av mitt personliga perspektiv på saker så som vad man lär sig här, vad utbildningen innehåller och hur framtiden kan se ut efter examen, säger Alva Liu.

KTH Student  är en ny kanal på YouTube som har startats för att visa hur det är att plugga på KTH och vad en ingenjörsutbildning kan leda till. Kanalen vänder sig till dem som är nyfikna på studier på KTH, framförallt elever i gymnasiet. Den nya videobloggen  är ett av inslagen på kanalen.

Alvas uppdrag sträcker sig över det här läsåret, som också är hennes sista på civilingenjörsprogrammet i datateknik . Hon gör två videoinlägg i månaden under läsåret.

Alva Liu, student på civilingenjörsprogrammet i datateknik.

– Jag producerar materialet på egen hand men bollar ofta idéer med KTH:s kommunikatörer och andra studenter.

Manus till videorna skriver hon själv. Hon kommer dock inte hålla sig strikt till manusen utan mer använda dem som en utgångspunkt och i videorna prata fritt kring det hon skrivit. Lite som att förbereda en presentation, konstaterar hon.

För det mesta kommer hon att filma sig själv. Men ibland kommer hon ta hjälp av kompisar som får hålla i kameran.

– Vloggar på campus filmar jag med mobilen. Det är smidigast. När jag inte springer runt så mycket filmar jag med min systemkamera.

På fritiden brukar hon göra videor om data och maskininlärning på sin egen YouTube-kanal . En studiekamrat, som är studentbloggare, tipsade henne om att KTH sökte en videobloggare.

– Jag skickade in en ansökan med två ”arbetsprov” i somras, gick på en intervju och fick sedan uppdraget.

På kanalen KTH Student  kommer det även att publiceras andra videor som handlar om jobb, karriär och framtidsmöjligheter. Alva Liu kommer att förhålla sig till innehållet i dessa videor i sin videoblogg.

– Eftersom jag går mitt sista år är det också en väldigt aktuell fråga för mig. Jag planerar att dela med mig av mina egna tankar i videobloggen och försöka visa saker som jag gör och går på, som lunchföreläsningar och arbetsmarknadsdagar.

I första avsnittet  berättar Alva Liu om varför hon valde KTH och varför hon valde just Datateknik. Hon hoppas att videobloggen kommer att leda till att fler söker till KTH, framför allt tjejer.

– Jag tycker att det är jättesynd att det är förhållandevis få tjejer som väljer de tekniskt tyngre utbildningarna. I synnerhet då dessa utbildningar kan leda till riktigt coola jobb och karriärmöjligheter med höga löner både i Sverige och internationellt.

Håkan Soold