Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH bakom många lovande uppstartsföretag

Robert Lagerström, lektor på KTH samt grundare av uppstartsföretaget foreseeti. Foto: Peter Ardell.

NYHET

Publicerad 2017-04-06

När tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik för tionde året i rad utser Sveriges mest löftesrika uppstartsföretag på teknikområdet återfinns inte mindre än åtta bolag med KTH-koppling i toppskiktet. Det innebär att nästan 25 procent av företaget på 33-listan har en anknytning till Sveriges största tekniska universitet.

Aifloo, Climeon, Detectify, Fidesmo, Foreseeti, Manomotion, Racefox och Unomaly  - där har du uppstartsföretagen som enligt tidningarna har framtiden för sig och som på ett eller annat sätt har en anknytning till KTH.

Här är en kort introduktion till bolagen.

  • Aifloo : Har tagit fram ett nytt slags trygghetslarm byggt på en Internet of Things-lösning som registrerar rörelser hos pensionärer för att veta om de äter och rör sig på ett förväntat och friskt sätt. Leo Hellberg, maskiningenjör från KTH, en av nyckelpersonerna bakom tekniken.
  • Climeon : Förvandlar spillvärme till elektricitet. Företaget konstaterar att att utvecklingen av deras teknologi inte hade varit möjlig utan Per Lundqvist (tidigare professor i energiteknik på KTH) som såg till att de fick testa tekniken samt bygga prototyp i labb på KTH.
  • Detectify : Har utvecklat ett it-verktyg som letar upp säkerhetshålen på webbplatser, detta genom simulerade hackarattacker.
  • Fidesmo : Tillverkar smarta chip som kan ersätta alla plastkort du har. Betal-, nyckel- och SL-kort kan ersättas, för att nämna några exempel.
  • Foreseeti : Jobbar med it-säkerhet genom att tillhandahålla en mjukvara som precis som ett CAD-program kan visualisera ett företags it-system och visa upp sårbarheter.
  • Manomotion : Har utvecklat en teknik som läser av användarens händer, till exempel genom en mobilkamera, för att låta vederbörande använda sig av dem i en virtual reality-miljö. Jobbar just nu med nästa generations datormöss.
  • Racefox : Smart sensor hjälper skidåkare - genom rörelseanalys i realtid - att prestera bättre. Som Runkeeper, fast i skidspåret.
  • Unomaly : Upptäcker i realtid när hackare smyger sig på och försöker begå it-intrång.

Framgångsrikta bolag som Spotify, Yubico, Izettle och Truecaller har varit med på listan tidigt i sina respektive företagshistorier. Mellan 2008 och 2016 har totalt 190 bolag varit med på 33-listan, som alltså fyller tio år i år.

Här hittar du 33-listan .

Missa inte KTH Tech Talks och en podcast om företaget Foreseeti .

Text: Peter Ardell