Till innehåll på sidan

KTH-forskare tar plats på filmfestival

NYHET

Publicerad 2018-02-19

Mellan den 22 och den 25 mars äger Sveriges kortfilmfestival rum på Bio Rio i Stockholm. Ett av de teman som präglar årets festival är "En bättre morgondag", och medverkar gör KTH-forskare som ska diskutera framtiden med publiken.

– Jag ansvarar för ett av passen på Sveriges Kortfilmfestival. Vi kommer att titta på fyra kortfilmer som vi valt ut och sedan diskutera dessa tillsammans. I panelen ingår en robotforskare från KTH, en hjärnforskare från Karolinska institutet och en fysiker från Stockholms Universitet.

Det säger Robert Lagerström, lektor och it-säkerhetsforskare på KTH. Han berättar vidare att filmvisningen och diskussionen kommer att ske under cirka en och en halv timmes tid, och fokuset i filmerna är forskning.

Robert Lagerström, lektor och it-säkerhetsforskare på KTH. Foto: Peter Ardell.

– Med avstamp i filmerna leder sedan forskarpanelen ett samtal gemensamt om allt i från artificiell intelligens och människor på flykt till kärlek och karuseller. Vi har bjudit in gymnasieklasser och eventet ser just nu ut att bli helt proppfullt.

De fyra filmerna som kommer visas är Theory of Everything, The Centrifuge Brain Project, The Real Artist och Where is Home. Flertalet är både prisbelönade och omskrivna.

Anledningen till att Robert Lagerström arrangerar denna filmstund och diskussion är att han i somras var i Sydafrika på en konferens för unga forskare. Där träffade Robert Lagerström en representant från Tysklands motsvarig till Sveriges Unga Akademi, som hade anordnat en liknande tillställning som var mycket lyckad.

– Jag vill att barn och ungdomar ska få lära sig om forskning och dess roll i samhället på ett roligt och underhållande sätt. Där tror jag att film är ett medium som de kan relatera till och förstå på ett enkelt sätt. Film kan ju vara så väldigt kraftfullt samtidigt som det är relativt lättillgängligt. Att sedan få diskutera med forskare från relevanta områden kring det som de tittat på tror jag är ett bra sätt att ta till sig och fördjupa förståelsen. AI och robotar är väldigt bra exempel där det sker mycket forskning samtidigt som media ofta rapporterar om skräckscenarion á la Terminator. Hur kan forskning bidra till en bättre framtid för individen? 

I förlängningen vill Robert Lagerström vill få till ett större arrangemang än bara några timmar på Sveriges kortfilmfestival. Att kunna skapa ett större program på en barn- och ungdomsinriktad festival där de unga kan vara mer engagerade exempelvis genom att göra film och tävla, samt sitta i juryn.

En bättre morgondag äger rum fredagen den 23:e mars klockan 12:00 - 13:30 på Bio Rio, Stockholm.

I panel ingår Gabriel Skantze (robotforskare på Kungliga Tekniska högskolan), Sara Strandberg (partikelfysiker på Stockholms universitet) och Jens Hjerling Leffler (hjärnforskare på Karolinska institutet). 

Bakom programpunkten "En bättre morgondag" står Sveriges kortfilmfestival och forskarna tillsammans med Ladybug Festival och Sveriges unga akademi. Mer information hittar du här .

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Robert Lagerström på 073 - 67 67 257 eller robertl@kth.se.