Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-professor i regeringens hållbarhetsråd

UTNÄMNING

Publicerad 2015-09-16

Hallå där, Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling på KTH och professor i miljöstrategisk analys. Du har blivit utsedd till ledamot i regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling. Vad innebär det?

– Jag kommer att tillsammans med tolv andra hållbarhetsforskare från hela landet kunna bidra med underlag till regeringen vad gäller miljö- och hållbarhetsfrågor.

Vad ska rådet göra?

Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling på KTH.

– Vi ska vara en plats för dialog mellan regeringen och vetenskapssamhället men också vara en brygga till bredare målgruppen.

Vad hoppas du kunna åstadkomma?

– Att kunna bidra med kunskap om hur olika miljö och hållbarhetsutmaningar kan lösas. Vad kan tekniken bidra med? Vad kan andra förändringar bidra med? Exempelvis innebär ju klimatutmaningen att utsläppen av växthusgaser ska ner till nära noll inom några decennier. Det innebär stora utmaningar och möjligheter för ny teknik och för vår organisering av samhället.

Du satt även med i föregångaren Miljöforskningsberedningen – vad är skillnaden mot detta vetenskapliga råd?

– Bland annat att tidigare var miljöministern ordförande, medan vi nu har en oberoende ordförande. Det innebär att vi kan arbeta mer självständigt och också mot andra ministrar och delar av regeringskansliet.

Flera av de tolv ledamöterna har anknytning till KTH. Vad säger det om KTH?

– Att vi bedriver intressant hållbarhetsforskning på KTH och att den uppmärksammas.

Läs mer här på http://www.regeringen.se/artiklar/2015/09/forsta-motet-med-vetenskapliga-radet-for-hallbar-utveckling/

Berättat för: Jill Klackenberg