Till innehåll på sidan

KTH:s superdator kraftfullast i Sverige

KTH:s nya superdator
KTH:s nya superdator
Publicerad 2010-06-22

När KTH:s superdatorcentrum PDC, stoppar i strömkabeln på sin nya Cray-baserade superdator kör man om alla andra svenska företags och universitets datoranläggningar.

– Cray-datorn är den mest kraftfulla civila anläggningen i Sverige för tillfället, säger Erwin Laure, chef för PDC på KTH.

Det innebär 93 teraflops just nu, och när datorn är fullt utbyggd i höst, drygt 305 teraflops. Det gör KTH:s superdator till bäst i Sverige, och en av norra Europas mest kraftfulla datorer.

KTH:s investering i den ytterst kraftfulla datorn ger möjlighet att hålla jämna steg med resten av världen när det gäller forskning som kräver stora beräkningsresurser, så kallad e-science.

– Superdatorn från Cray på PDC kommer att betjäna forskarna och är ett oersättligt verktyg för resultat inom forskningsområden som medicin, flödesmekanik, biologi och livsvetenskap, men också klimatmodellering och astrofysik, säger Erwin Laure.

Cray-datorn finansieras av KTH tillsammans med Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC, och baseras på AMD:s nya processor Opteron som har tolv kärnor samt Crays egna interconnect-teknik. Det sammanlagda antalet processorkärnor landar på imponerande 11 040 stycken före uppgraderingen och 36 384 efter.

Cray-datorn kommer att användas att hundratals forskare och är en del i ett europeiskt nätverk av superdatorer. Den stärker samtidigt KTH och PDC:s position i stora internationella projekt, bland annat som partner i Advanced Computing in Europe, PRACE, samt European Grid Initiative, EGI. Superdatorn kommer också att spela en avgörande roll i stora nationella forskningsprojekt som en del av Swedish e-science Research Centre, SeRC.

Den officiella lanseringen av Cray-datorn kommer att ske den 31 augusti, då PDC firar 20-årsjubileum.

För mer information, kontakta Erwin Laure på 08 - 790 65 14 eller erwinl@pdc.kth.se.

Mer information om KTH:s superdatorcentrum, PDC, hittar du här

Peter Larsson