Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kvinnligt perspektiv kan lyfta sporttekniken

Publicerad 2019-02-18

Med utgångspunkt från idrottaren vill KTH Innovation hitta och utveckla nya globala entreprenörer. Tillsammans med Sveriges Olympiska Akademi lanseras ett globalt innovationsprogram inom sportteknik.

Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation, vill se nya idéer för sportteknik födas.

– Teknik och sport, så kallad sporttech, är ofta manligt och elitinriktat. Vi går in i det här med en jämställd och normkritisk hållning. Vi ser man och kvinna, ung och äldre, elit och motionär och så vidare. Vi utgår från idrottaren, oavsett vem du är. Vi tror att vi kan demokratisera det här och på så sätt hitta nya lösningar, säger Lisa Ericsson , chef för KTH Innovation.

Sporttech är en växande global mångmiljardmarknad. Det handlar om mobilapplikationer, digital media och så kallade wearables. Men även mer avancerade områden som artificiell intelligence, machine learning och virtual reality.

Vad är målet med den här satsningen?
– Dels att hjälpa mindre relativt nystartade sporttech-företag att kommersialisera sina innovationer. Dels att etablera ett globalt sammanhang. Att ge tillträde till ett nätverk med internationella stora idrottsklubbar, globala sportvarumärken och tech-företag, säger Lisa Ericsson.

Vad är Spin Accelerator Sweden?
– Det är ett program för innovatörer som har prototyper, intresserade kunder och viss finansiering. I tolv veckor får de delta i ett så kallat acceleratorprogram för att ta nästa steg i utvecklingen av sin innovation. Programmet drivs av KTH Innovation och Handelshögskolan. Stiftelsen Sveriges Olympiska Akademi är värdorganisationen.

Hur fungerar det rent praktiskt?
– 20 till 25 företag bjuds in till ett så kallat bootcamp här i Stockholm. Tio till tolv går vidare till en fördjupning. I maj träffas de igen och stämmer av framfart i projekten. I slutet av juni är det så kallad demo day, final om man så vill, med utställning och event. Mellan träffarna är det en rad virtuella möten med föredrag och seminarier.

Vilka kan ansöka att delta?
– Vi letar efter bolag från hela världen, men vi förväntar flest ansökningar från Norden och närliggande länder som Tyskland.

Berättat för: Mats Paulsen

KTH:s masterprogram i sportteknik

Mer om nya initiativet för sportteknik

Horsetech är en nästan oexploaterad marknad

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2019-02-18