Till innehåll på sidan

Nya programmet i teknisk matematik möter arbetsmarknadens behov

Sara Zahedi och Johan Karlander är programansvariga för det nya civilingenjörsprogrammet Teknisk matematik som startar hösten 2020.
Publicerad 2019-11-21

Djupa och gedigna kunskaper i matematik och programmering. Kunskaper som förbereder för arbete och forskning inom maskininlärning, AI och matematisk modellering. I vår öppnar anmälan till det nya civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik, som startar hösten 2020.

Omställningen av samhälle och arbetsliv som pågår just nu, med digitalisering och automatisering, kommer att kräva stark kompetens inom matematik och programmering. Det menar Sara Zahedi , lektor i matematik på KTH, en av två programansvariga för det nya civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik .

– De som går det här programmet kommer att ha en fördel på framtidens arbetsmarknad och lätt att få jobb, säger hon.

Teknisk matematik finns sedan tidigare bland annat på Chalmers och på Lunds universitet. Och tittar man på var personer med denna kompetens arbetar idag rör det sig om företag inom medicinsk teknik, banker och försäkringsbolag, men även på företag som Google, Ericsson och ABB Robotics, berättar Sara Zahedi.

Mer matematik än på andra program

Civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik ger en bred kunskapsbas inom matematik. Det innehåller betydligt fler kurser i matematik än andra civilingenjörsprogram på KTH, även mer än på det förhållandevis mattetunga programmet Teknisk fysik. Jämför man de båda programmen med hjälp av KTH:s jämförelseverktyg visar det sig att Teknisk fysik har 30 procent obligatoriska matematikkurser medan Teknisk matematik har hela 42 procent , konstaterar Johan Karlander , lektor i teoretisk datalogi, även han programansvarig på Teknisk matematik.

– Flera av kurserna är gemensamma för båda programmen men Teknisk matematik har flera kurser som är utvecklade speciellt för programmet. Till dessa hör en kurs i numerisk analys, en kurs i statistik och datainsamling som är riktad mot maskininlärning och AI och två kurser i analytiska och numeriska metoder för differentialekvationer, säger han.

Under de tre första åren får studenterna en gedigen grund i matematik. Jämfört med andra civilingenjörsprogram får de också fördjupa sig mer inom numerisk analys och beräkningsmatematik, där matematik och programmering kombineras. En student på Teknisk matematik läser under sina första tre år 84 högskolepoäng på obligatoriska kurser i matematik, konstaterar Sara Zahedi.

– Sedan har vi en stor andel valfria kurser. Så vill man fortsätta att fördjupa sig kan man läsa totalt 114 högskolepoäng matematik de första tre åren, säger hon.

Är du intresserad av matematik och programmering?

Brinner du för matematik? Brinner du för eller är nyfiken på programmering? Vill du få verktyg som gör dig till en matematisk expert och problemlösare? Då kanske civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik  är någonting för dig.

Studenter behöver inte kunna programmering innan

Sara Zahedi och Johan Karlander menar att programmet Teknisk matematik passar studenter som har ett intresse för matematik och för programmering. Och man behöver inte kunna programmering när man börjar, det räcker med att man är intresserad, konstaterar de.

– Programmet lägger stor vikt vid tillämpningar av matematik så studenter som gillar matematik men som också är intresserade av utvecklingen av ett modernt samhälle borde tycka att programmet är mycket attraktivt, säger Johan Karlander.

Programmets fokus på matematik och programmering samt valfriheten att antingen specialisera sig inom matematik eller att tillämpa de gedigna matematikkunskaperna inom något tillämpningsområde såsom biologi, ekonomi, fysik eller kemi gör programmet attraktivt även för kvinnliga studenter, tror Sara Zahedi.

– Vi fick väldigt positiv feedback på Giants-eventet , säger hon.

Håkan Soold

Civilingenjörsprogrammet Teknisk matematik

Längd: 5 år heltid, 300 högskolepoäng

Examen: Civilingenjör, kandidat, master

Plats: KTH Campus, Stockholm

Tillhör ämnesområdet: Elektroteknik, teknisk fysik och tillämpad matematik

Samverkan med näringslivet i utbildningen: Inom utbildningen får studenterna många tillfällen att träffa personer från näringslivet. I kursen Ingenjörsfärdigheter för civilingenjörer i Teknisk matematik kommer representanter för näringslivet att bjudas in och ge exempel på vad arbete som matematiker kan innebära i samhället och näringslivet. I samband med gästföreläsningar som näringslivsrepresentanter gör får studenterna genomföra projekt som relaterar till olika tillämpningar och frågeställningar som är relevanta för industrin.

Utlandsstudier: Det finns goda möjligheter till utlandsstudier. Programmet har en stor andel valbara kurser. Både på matematiska institutionen och på Skolan för elektroteknik och datavetenskap finns ett stort nätverk av internationella kontakter. Matematik är ett mycket internationellt ämne och det finns många bra universitet att välja bland för studier utomlands, till exempel för examensarbete. Information om utlandsstudier på KTH. ​​​​​​​ ​​​​​​​