Till innehåll på sidan

Så fixar du perfekt nyårsbubbel

Till höger kan de små, vackra bubblor skådas, till vänster syns mer burdusa ölliknande bubblor.
Till höger kan de små, vackra bubblor skådas, till vänster syns mer burdusa ölliknande bubblor.
Publicerad 2010-12-27

De flesta har inte en plasmagenerator hemma, eller tillgång till en sådan på jobbet som KTH-professorerna Bruce Lyne och Tom Lindström har. Men det finns ändå något som du och jag kan göra i jakten på de perfekta bubblorna i champagneglasen om nyårsafton.

KTH-professorerna Bruce Lyne och Tom Lindström när de blir dubbade till riddare
KTH-professorerna Bruce Lyne och Tom Lindström när de blir dubbade till riddare

Anledningarna till att vi vill ha små champagnebubblor är flera.

– Dels smakar champagne bättre med små bubblor. Dessa bryts på tungan och förmedlar smaken. Ju mindre bubblor, desto bättre smak. Dels ser det stiligare ut med små bubblor istället för stora kolosser á la innehållet i ett ölglas, säger Bruce Lyne, professor i ytkemi vid KTH.

Själva har han och kollegan Tom Lindström testat att rengöra champagneglasen noga i en plasmagenerator. Resultatet är tokrena glas och små, vackra bubblor som stiger långsamt och mäktigt i champagneglasen. Glasen blir på fackspråk hydrofiliska istället för hydrofobiska.

De som inte har tillgång till en plasmagenerator kommer långt med en handduk av linne.

– Rengör champagneglasen noga, men torka dem inte med en handduk av bomull. Använd istället en linnehandduk, bomull lämnar nämligen små cellulosapartiklar på glaset, tipsar Bruce Lyne.

Han tillägger att rena glas också är en bra idé för att undvika den oönskade effekten att det skummar för mycket när champagne hälls upp i glasen.

Bruce Lyne och Tom Lindström dubbades nyligen till riddare av L´orde des Coteaux de Champagne i Reims, Frankrike, för deras forskning och experiment runt små, perfekta champagnebubblor.

För mer information, kontakta Bruce Lyne på 070 - 55 29 910 eller lyne@kth.se.

Peter Larsson