Till innehåll på sidan

Så presenterar du din forskning – tips från en mästare

Publicerad 2018-12-07

Hur berättar man om komplicerad vetenskap så att folk förstår? Rezan Güler, KTH-doktorand och svensk mästare i att presentera forskning, delar med sig av sina bästa tips.

Se Rezan Güler ge tips för en lyckad forskningspresentation.

Rezan Güler forskar om proteiner som kan bli nya, biologiska läkemedel mot cancer. Nyligen vann han Forskar Grand Prix, där de tävlande ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter.

– Min taktik var att välja ut en kärnidé från min forskning och paketera den i humor, enkla bilder och ett personligt minne.

Att presentera flera års forskning på ett lättförståeligt och intresseväckande sätt är ingen enkel uppgift. Rezan Gülers, ämne, att skräddarsy proteiner för att besegra cancer, innebar flera utmaningar om att välja bort och skala ned. Kill your darlings är det som gäller, säger han.

– Mitt forskningsfält bygger på många detaljer. Som forskare tycker jag att de är superintressanta, det betyder dock inte att det är intressant för alla. Att hitta detaljerna som alla ser som fängslande har varit den största utmaningen.

Ett av hans tips att är att testa presentationen på någon man känner, familj eller vänner.

– Om de är snälla och säger "presentationen var jättebra" då ska man be att de förklarar vad man precis presenterat. Ett enkelt sätt att se vilken information som når fram.

Text: Christer Gummeson

Rezan Gülers tre bästa tips:

  • Var dig själv
  • Hitta en kärnidé och lyft fram det intressantaste
  • Testa presentationen på familj och vänner

Forskar Grand Prix  är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Tävlingen samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet och arrangeras tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2018-12-07