Till innehåll på sidan

Så skyddar du dina data i sociala medier

Foto: Harland Quarrington/MOD
Publicerad 2018-06-08

Även om det inte kan fastslås att läckta data i sociala medier kan användas för att exempelvis manipulera valresultat finns det all anledning att se över vilka data man delar. Det konstaterar Sonja Buchegger, som forskar om integritet i sociala medier.

– Våra data är som tandkräm. När den en gång har kommit ut är det svårt att få tillbaka den i tuben, säger Sonja Buchegger.

Sonja Buchegger, lektor i teoretisk datalogi på KTH, forskar om integritet i sociala medier. Foto: Fredrik Persson

Trots läckta användardata på Facebook i den så kallade Cambridge Analytica-skandalen är det relativt få användare som ändrar sitt beteende i det sociala nätverket. Efter avslöjandet är tre fjärdedelar av de amerikanska användarna lika aktiva eller mer aktiva på tjänsten. Däremot har en fjärdedel minskat sitt användande, slutat vara aktiva eller raderat sitt konto. Detta enligt en undersökning gjord av Ipsos/Reuters.

Enligt Sonja Buchegger , lektor i teoretisk datalogi på KTH, som forskar om integritet på sociala medier, finns det anledning att se över vad det är för data vi delar med oss av i sociala nätverk.

– Datalagring och databeräkningar har blivit så billigt och effektivt att det är lätt att kopiera och göra dataanalyser och ofta på oväntade sätt. Till exempel kan man genom automatisk ansiktsigenkänning av bilder dra slutsatser om våra beteenden, säger Sonja Buchegger.

Det är viktigt att inse hur enskilda bitar av information som vi anser vara okej att dela tillsammans med annan information kan leda till slutsatser om oss som vi inte förväntar oss eller som vi inte vill ska dras, påpekar hon.

Sonja Buchegger diskuterar kring identitet med en av sina doktorander (Md Sakib Nizam Khan). Foto: Fredrik Persson

– Gå igenom sekretessinställningarna regelbundet för att se till att begränsa behörigheter, särskilt på våra telefoner som vet så mycket om oss, säger Sonja Buchegger.

Däremot står det inte helt klart att de data som läckte på Facebook i Cambridge Analytica-skandalen påverkade det amerikanska presidentvalet, konstaterar hon.

– Vi vet inte i vilken utsträckning denna typ av manipulation fungerar. Det finns forskning som visar att känslor kan manipuleras via sociala medier, medan annan forskning visar att det är nästan omöjligt att få någon att ändra sin politiska övertygelse, säger Sonja Buchegger.

Men vi bör ändå agera för att skydda vår personliga integritet, menar hon:

– Vidta några åtgärder nu så att ditt framtida ”jag” har tillgång till sina data och inte får några problem på grund av vad någon algoritm lyckats härleda från din online persona.

Sonja Buchegger ger några tips på hur man som privatperson kan skydda sina data i sociala medier:

  • Installera plugins som u-block och ghostery
  • Inaktivera javascript och popup-fönster
  • Se till att ha olika lösenord för olika webbplatser, tvåfaktorsinloggning när det erbjuds
  • Ha olika e-postadresser för olika ändamål. Använd inte samma adress för din molnlagring som för olika webbsidor och tjänster
  • Gör system- och appuppdateringar direkt (för att fixa säkerhetshål), säkerhetskopiera ofta (skyddar även mot ransomware, en typ av skadlig programvara vars syfte är att utöva utpressning, ofta genom att ta filer som gisslan via kryptering, reds anm.)
  • Gå igenom inställningarna på dina enheter då och då och kontrollera om alla behörigheter verkligen är nödvändiga, t.ex. platsdata. De flesta ändrar inte standardinställningarna eller lösenord.Kom ihåg att allt du skickar på nätet sannolikt kommer att vara tillgängligt för längre tid och till fler personer/maskiner än du tror


Håkan Soold


Fakta:

I sin forskning studerar Sonja Buchegger och hennes forskargrupp olika lösningar på problem med sårbarhet och skydd av personlig data i sociala medier.

– Centraliserad datainsamling utgör den högsta risken för brott mot privatlivet. Vi använder därför decentralisering och vi tillämpar kryptografi för att förhindra integritetskränkning. Vi utvecklar integritetshöjande teknik för att skydda människor från övervakning – inte bara offentliga utan även kommersiella enheter eller andra personer, säger hon.

Forskargruppen har lyckats lösa några grundläggande problem för att möjliggöra integritetsskyddande kommunikation i decentraliserade system där man varken går via tjänsteleverantör eller molnet.

– Vi har löst inloggning, hur man kontrollerar åtkomst till data utan att avslöja vem som har tillgång till vad samt hur man använder otillförlitligt lagringsutrymme. Mer nyligen har vi fokuserat på skydd av personuppgifter som är tillräckligt starkt för politisk aktivism. Det handlar om att organisera händelser, räkna folkmassor vid protest samt förnekbara meddelanden, säger Sonja Buchegger.