Till innehåll på sidan
Samtliga partners i KTH:s strategiska partnerskapsprogram möttes nyligen, bland dem (f.v) Johan Söderström, VD ABB Sverige, Peter Gudmundson, rektor KTH och Börje Ekholm, styrelseordförande KTH.

Samling kring strategisk samverkan

SAMVERKAN

Publicerad 2014-01-30

KTH har sedan 2011 byggt upp ett strategiskt partnerskapsprogram som bygger på långsiktig samverkan med ett antal utvalda partners. Att programmet leder till hållbara och öppna relationer med företag och samhälle var tydligt under den första träffen mellan dagens sju partnerorganisationer.

Nyligen möttes samtliga ledningsrepresentanter från dagens sju partners i KTH:s strategiska partnerskapsprogram: ABB, Ericsson, Saab, Scania, Skanska, Stockholms läns landsting och Vattenfall. (Foto: Håkan Lindgren)

Under måndagen möttes för första gången ledningsrepresentanter från samtliga sju parter i KTH:s strategiska partnerskapsprogram. Målet var att utbyta erfarenheter och hitta gemensamma områden för ytterligare samverkan.

– Detta är ett väldigt spännande arbete där samtliga parter har visat att de har mycket att vinna. Utvecklingen av de strategiska partnerskapen är en viktig del av KTH:s nuvarande utvecklingsplan, säger Peter Gudmundson, rektor vid KTH.

KTH:s sju strategiska partners är i dag: ABB, Ericsson, Saab, Scania, Skanska, Stockholms läns landsting och Vattenfall. Det strategiska partnerskapsprogrammet har stärkt KTH bland annat genom att öka antalet industridoktorander, adjungerade professorer, samt affilierade lärare och forskare, berättade vicerektor Margareta Norell Bergendahl.

– De strategiska partnerskapen har gett en injektion till KTH. I dag har vi minst 150 professorer som på olika sätt är engagerade i olika samarbeten. Det stärker vår forskning och utbildning och ökar intresset för KTH, samtidigt som det ger oss hållbara och öppna relationer med samhället, säger Margareta Norell Bergendahl.

 Under kvällen vittnade flertalet av representanterna om hur partnerskapet ökat bredden i befintliga forskningssamarbeten, och öppnat för ytterligare samarbeten, även mellan de olika partnerskapsorganisationerna. En av styrkorna är den genomtänkta struktur och ökade dialog som det strategiska programmet gett upphov till.

När deltagarna blickade framåt menade flera att en av de största utmaningarna var att skapa ett hållbart samhälle. Något som bara kan komma ur en holistisk syn på allt från transportsektorn till utvecklingen av vård och omsorg. Vägen dit går genom en öppen och aktiv dialog, samt ytterligare samarbeten mellan industri, akademi och samhälle.

– Det strategiska partnerskapsprogrammet är något som gör KTH unikt globalt, och en konkurrensfördel när vi rekryterar studenter och forskare och utvecklar KTH. Det är extremt roligt att vi kommit så långt i dag, säger Börje Ekholm, styrelseordförande KTH.

Text: Magnus Pahlén Trogen

KTH:s samverkan

Dagens sju utvalda samarbetspartner är ABB, Ericsson, Saab, Scania, Skanska, Stockholms läns landsting och Vattenfall. Ytterligare två strategiska partnerskap kommer att knytas inom kort.

KTH samverkar på en rad olika nivåer och sätt genom till exempel områdesspecifika samarbeten och  personutbyten.