Till innehåll på sidan

Soldrivna kylskåp, en vinnare

Företaget SolarCool drivs av KTH-studenterna Mikael Andersson och Robert Lyngman
Företaget SolarCool drivs av KTH-studenterna Mikael Andersson och Robert Lyngman
Publicerad 2010-12-06

Med solen som energikälla och nanotekniken som redskap har två KTH-studenter tagit fram ett billigt kylskåp som drivs av solkraft. Denna idé är så listig att företaget bakom uppfinningen nu har tilldelats det nyinstiftade Innovationspriset Student 2010.

SolarCool är ett företag som utvecklar billiga, soldrivna kylskåp som löser ett viktigt problem för miljarder människor. Kylskåpen är mycket lätta att frakta vilket gör att SolarCool kan skapa varaktigt välstånd i utvecklingsländer. Detta eftersom kylskåpet möjliggör vatten, mat- och medicinförvaring på utsatta platser som saknar el.

Kriterier för att få Innovationspriset Student 2010 är att det ska tilldelas en person eller grupp på ett universitet eller högskola som skapat en innovativ produkt eller verksamhet, och motiveringen lyder som följer:

"Med en global ambition och med glödande samhällsengagemang försöker de lösa ett livsavgörande problem i många utvecklingsländer. Med solen som energikälla och med nanotekniken som redskap har de tagit fram ett billigt kylskåp som drivs utan elektricitet. Därför tilldelas Solarcool 2010 års Innovationspris student."

Bakom Innovationspriset Student 2010 står affärstidningen Veckans affärer, och juryn består av Lena Treschow-Torell från IVA, Anna Körnung, chefredaktör på Veckans affärer, Jonas Wiström, vd på ÅF, Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, Charlotte Brogren, på generaldirektör Vinnova, Anders Flodström från KTH och Anders Snell, ordförande på Åforsk.

För mer information, kontakta SolarCools grundare Mikael Andersson på 0702 - 91 69 25.

Peter Larsson