Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Studenter som poddar

Medieteknikstudenterna Celine Helgesson Hallström och Amanda Carp har startat podcasten KTH Student.
Publicerad 2019-12-09

Måste man vara jättesmart för att gå på KTH? Pluggar man bara matte? Har man ingen fritid utanför skolan? Det är frågor som medieteknikstudenterna Amanda Carp och Celine Helgesson Hallström tar upp i den nya podcasten KTH Student, som vänder sig till gymnasieungdomar som är intresserade av att veta mer om KTH innan de väljer högskoleutbildning.

Sedan tidigare har KTH digitala studentambassadörer som bloggar, instagrammar och v-loggar. Tack vare Amanda Carp och Celine Helgesson Hallström, som går på civilingenjörsprogrammet i medieteknik, finns nu även en podcast i KTH:s digitala satsning på att nå ut till presumtiva studenter. Podden heter KTH Student  och syftet med den är att ge kommande studenter en inblick i livet som student på KTH.

– Vi tror att det finns många presumtiva studenter som inte vet vad det innebär att faktiskt vara student här och därför väljer bort utbildningar på KTH. Vi hoppas att genom våra röster kunna ge en rättvis inblick i studentlivet och förmedla hur roligt det faktiskt är att studera här, säger Celine Helgesson Hallström.

Förra läsåret gjorde Celine tillsammans med Amanda Carp en podcast för de som pluggar medieteknik på KTH. De hade aldrig producerat podd innan dess men kom ganska snabbt in i hur formatet fungerar. När läsåret gick mot sitt slut kände de att de ville fortsätta, men samtidigt ville de ta fram en podcast med ett tydligare syfte.

Vill nyansera bilden av KTH

– Ingen av oss hade en självklar väg hit till KTH och vi vill nu hjälpa till att nyansera bilden av vilka som går på KTH och vad man kan göra när man har pluggat klart, säger Amanda Carp.

Innan Celine och Amanda började på KTH hade de själva många obesvarade frågor. De saknade någon som kunde berätta om skolan och hur är att plugga där: ”Pluggar man tillsammans?”, ”Vad gör en ingenjör?”, ”Är det värt att plugga så många år?”.

– I podden försöker vi besvara dessa frågor så gott vi kan och hoppas att det kan hjälpa dem som vill veta lite mer om KTH. Vi försöker även spräcka hål på eventuella fördomar och visa vår bild och vår uppfattning om att plugga på KTH, säger Celine.

Celine berättar att hon och Amanda kommer att satsa på att göra innehållet i podcasten målgruppsanpassat för både presumtiva och nuvarande studenter på KTH. På så vis får den en tydlig nisch bland alla andra podcasts, menar hon. Celine och Amanda tror också att podden kommer att bli ett naturligt tillskott till KTH Student i sociala medier och kunna komplettera det utbud som redan finns i de mer etablerade kanalerna på ett bra sätt.

– Poddformatet ger bra möjligheter att gå lite djupare in i olika ämnen och fungerar därför väldigt bra som komplement till den mer klassiska kommunikationen i bild och text. Vi vill att avsnitten ska vara ämnesspecifika och relativt korta så man kan lyssna när man är på väg till skolan, säger Amanda.

Två avsnitt i månaden

I fredags publicerades det andra avsnitten av podcasten, som finns att lyssna på via iTunes  och även via majoriteten av alla podcast-appar. I första avsnittet berättar tjejerna lite kort om sig själva och tar upp saker som de inte visste om KTH när de började. I andra avsnittet pratar de om rädslor man kan ha inför att börja plugga efter gymnasiet och kanske framförallt när det gäller att plugga på KTH. De tar upp frågor som ”måste man vara jättesmart?”, ”pluggar man bara matte?” och ”har man ingen fritid utanför skolan?”.

– Vi kommer att publicera två avsnitt i månaden och siktar på runt 15–20 minuter per avsnitt och eventuellt lite längre intervjuer eller specialavsnitt ibland, säger Amanda. 

Håkan Soold