Till innehåll på sidan

Unikt projekt för en hållbar framtid inspirerar gymnasieelever i Södertälje

Publicerad 2017-09-27

Kryptologi, framtidens ingenjörer, tredjegradsekvationer, industridesign, förarlösa fordon och framtidens städer. Det är något av innehållet i en kick-off vid KTH Södertälje denna vecka för ett nytt projekt för en hållbar framtid. Satsningen är ett initiativ från Södertälje Science Park i samarbete med KTH, AstraZeneca, Scania, och Södertälje kommun.

Över 12 000 elever från Södertäljes skolor deltar i projektet som har fokus på högre utbildning, forskning, innovation och företagande. Projektet inleds med en tre dagar lång kick-off 27–29 september och fortsätter med en lång rad aktiviteter som kulminerar i Södertälje Science Week i månadsskiftet januari-februari 2018.

Under kick-off-dagarna arrangeras workshops, seminarier och möten med forskare, universitetslärare och företag inom områden som kryptologi, framtidens ingenjörer, tredjegradsekvationer, industridesign, förarlösa fordon och framtidens städer.

– Att inspirera ungdomar till högre studier och forskning är en viktig uppgift för universiteten och vi hoppas att vårt engagemang i kick-off dagarna ska ge resultat. Planen är att det här ska bli ett återkommande event och vi tror att också andra kommuner och regioner kommer att kunna bli inspirerade av arbetet som görs, säger Kristina Palm, prefekt, KTH Södertälje.

Marianne Ekstedt, Scania, Stephan Tolstoy, Acturum, Kristina Palm, KTH, Boel Godner, Södertälje kommun, Leif Östling, Södertälje Science Park, Per Alfredsson, Astra Zeneca, Robert Kingfors, Södertälje Science Park.

Målsättningen är att projektet ge eleverna nya perspektiv på deras egen och Södertäljes framtid. Genom kontakter med KTH och företagen får de konkreta exempel på vad hållbarhet, innovation och forskning innebär i praktiken. Intresset från skolorna är mycket stort.

För mer information om kick-off-dagarna i september och Södertälje Science Week i januari–februari 2018 besök Södertälje Science Weeks webbplats  eller kontakta Kicki Kollstedt på kollst@kth.se.

Håkan Soold

Program:

Följande inspirationsföreläsningar hålls onsdag 27/9 – fredag 29/9 på Kvarnbergagatan 14, föreläsningssal 211 i Södertälje:

Onsdag 27 september

Kl 09–10 Kryptologi: Albin Eriksson Östman
Kl 10–11 Physically Impossible Filmscenes: Per Ahlén & Monica Kemvall
Kl 11–12 Inte som du tror: Claes Hansson

Torsdag 28 september

Kl 10–11 Physically Impossible Film scenes: Per Ahlén och Monica Kemvall
Kl 11–12 Tredjegradensekvationer: Lars Johansson

Fredag 29 september

Kl 09–11 Framtidens ingenjör workshop – Jannicke Hauge och Alexander Engström (OBS! Denna workshop hålls i caféet)
Kl 09–10 Inte som du tror: Claes Hansson
Kl 10–11 Tredjegradsekvationer: Lars Johansson
Kl 11–12 Kryptologi: Albin Eriksson Östman
Kl 13–14 Industridesign- Louise Maniette
Kl 15–16 Svetsning och materialstrukturer: Alexander Engström