Till innehåll på sidan

Spela med miljön som insats

Carbonopoly, ett brädspel om energi och teknik
Carbonopoly, ett brädspel om energi och teknik
Publicerad 2010-03-17

Precis när du trodde att du hade läst och hört allt så släpper KTH energispelet Carbonopoly. Utformat som ett klassiskt brädspel ska Carbonopoly förmedla kunskap inom energi och teknik på ett roligt sätt.

KTH-studenten Patrik Larsson
KTH-studenten Patrik Larsson, som skapat spelet Carbonopoly

Spelet har utvecklats under 2009 av KTH-studenten Patrik Larsson, som läser inriktning Energisystem på civilingenjörprogrammet Industriell ekonomi vid KTH.

Carbonopoly är utformat som ett klassiskt brädspel med fokus på att förmedla kunskap inom energi och teknik på ett roligt sätt, främst till ungdomar och elever i skolmiljö.

– Jag vill skapa ett nytt och kul sätt att lära sig om energi, miljöfrågor och hållbar utveckling, säger Patrik Larsson.

Han tillägger att Carbonopoly är ett spel som kompletterar traditionella läromedel och som leder till diskussioner och aktivt lärande.

Genom ett samarbete med professor Per Lundqvist och Institutionen för Energiteknik kommer spelet att utvärderas i större skala under våren 2010. Carbonopoly har dock redan provats och finjusterats under hösten 2009 i samarbete med Vetenskapens hus, Kungliga vetenskapsakademins skolutvecklingsprogram för naturvetenskap och teknik samt ett antal skolor i Stockholmstrakten.

Lanseringen av spelet är väl tajmat enligt Per Lundqvist.

– Vi startar ett nytt unikt civilingenjörsprogram, Energi och Miljö, till hösten 2010. För övrigt tror vi på denna typ av lärande som komplement till mer traditionell undervisning. Vi arbetar redan med strategispel och case-baserat lärande inom energiområdet och det nya civilingenjörsprogrammet kommer verkligen att tillföra något nytt på utbildningsmarknaden – precis som Patriks spel, säger Per Lundqvist.

Lanseringsfest kommer att hållas den 24 mars kl 13:00 på Tekniska museet i Stockholm i samband med utställningen "Spelet om energin".

För mer information, kontakta Patrik Larsson på 070 - 712 61 11 eller palarss@kth.se alternativt Per Lundqvist på 08 - 790 74 52 eller per.lundqvist@energy.kth.se.

Peter Larsson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2010-03-17