Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Jonassons centrum: Från donation till innovation

Jonassons centrum.

För drygt tio år sedan invigdes Jonassons centrum för medicinsk avbildning vid KTH i Flemingsberg – tack vare en stor privat donation.
Idag bedrivs här avancerad forskning inom avbildning av kroppen för att utveckla nya diagnos- och behandlingsmetoder inom sjukvården.
– Donationen har varit helt avgörande för att vi ska kunna bygga upp forskning i framkant, säger Matilda Larsson, professor och avdelningschef.

Makarna Kerstin och Rune Jonassons stora donation på 70 miljoner kronor 2011 blev startskottet för den medicintekniska forskning som bedrivs vid Jonassons centrum vid KTH i Flemingsberg, i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet.

Centret fokuserar på medicinsk avbildning med allt från mikroskop till större utrustning som avbildar hela organ. Genom avancerad avbildningsteknik baserad på ultraljud och MR avbildar man människokroppen.

– Långsiktigt vill vi utveckla ny teknik som förbättrar sjukvården och hitta nya eller förbättrade metoder för att ställa diagnos av olika typer av sjukdomar och skador, berättar Matilda Larsson, professor i medicinsk bildbehandling vid KTH samt avdelningschef för centret.

Projekt hade inte varit möjliga utan donationen

Forskningen bedrivs mot specifika kliniska applikationer inom ett brett spektrum av områden som cancer, demens, hjärta/kärl och obstetrik.

– I min forskning inom ultraljudsavbildning utvecklar vi nya tekniker för att tidigare kunna upptäcka tecken på hjärt-kärlsjukdom. Bland annat har vi utvecklat elastografi för att kunna avgöra hur stela kärl eller plack är, vilket är en riskfaktor för stroke, säger Matilda Larsson.

Ett annat stort forskningsområde är gynekologi där Matilda Larsson bland annat utvecklar diagnosmetoder för förlossningsskador på bäckenbottenmusklerna hos kvinnor – ett område det ännu inte forskats så mycket på.

– Dessa projekt hade inte varit möjliga utan MR- och ultraljudstekniken som vi kunde köpa in tack vare donationen. Med denna teknologi har vi kunnat bygga upp ny kunskap som för forskningen framåt. Utvecklingen inom AI, maskininlärning och bildanalys har också bidragit till att stärka vår forskning inom centret, där flera projekt drivs av Rodrigo Moreno, professor i magnetresonanstomografi vid KTH, säger hon.

Unik infrastruktur gör det möjligt att få fram primära forskningsresultat

Forskningen på Jonassons centrum bygger på samarbeten med forskargrupper på Karolinska Universitetssjukhuset, men även med universitet i Sverige och internationellt. Enligt Matilda Larsson har tillgången till en unik infrastruktur gjort det enklare att få fram primära forskningsresultat som visar att centret är starkt inom området medicinsk avbildning.

– Vi hade inte kunnat göra den här typen av forskning utan samarbeten runt den här tekniken. Ju mer vi gör och ju fler vi blir, desto mer kan vi skapa oss ett namn internationellt. Medicinsk avbildning är ett stort forskningsfält, och en viktig del av sjukvården, och som blir allt viktigare när tekniken utvecklas genom mer avancerad analys, säger hon.

Att locka rätt talanger till centret ser Matilda Larsson som avgörande. Tack vare avancerad teknik och extern finansiering är det lättare att rekrytera doktorander och forskare som kan bedriva sin forskning med tekniken inom centret. Dessutom kan utbildningsprogrammen på KTH förbättras och utvecklas.

– Vi ger studenterna praktisk erfarenhet av att använda och programmera medicinteknisk utrustning som ultraljudsmaskiner, vilket kan vara till nytta för deras framtida karriärer.

Och vad är visionen framåt?

– Vi har kommit långt i att bygga upp ett forskningscenter som gör framsteg och idag ligger Sverige och KTH långt fram inom området. Nu är det ett antal år sedan delar av tekniken köptes in och så småningom behöver den uppdateras för att vi ska kunna fortsätta ta forskningen framåt. Vår forskning har en enorm potential att göra skillnad – såväl för sjukvården som för människors hälsa. Möjligheterna som ges med stöd av extern finansiering är helt avgörande för att ta den medicintekniska forskningen in i framtiden.

Vill du bidra till forskningen?

Kontakta Development Office