I en tid av omställning bör man ta vara på den goda kunskapen och kunskap som kan göra skillnad för morgondagen. Under de senaste åren har en allt mer offensiv berättelse om humaniora tagit form, där värdet av humanistisk kunskap och utbildning framhålls.
Vår utgångspunkt är att humaniora ett oundgängligt inslag i professionsutbildningar. Men, vad utgör den humanistiska komponenten, egentligen? Och vem undervisar i humaniora? Vilken nytta har man av humanistisk kunskap i sin profession? Många använder humanistiska praktiker som essäistiskt skrivande eller seminariet. Andra humanistiska kompetenser som att ha ett reflexivt förhållningssätt till sitt yrke och sin omvärld, eller förmågan att teckna ett ämnes historia, har blivit en del av många utbildningar även utanför de humanistiska fakulteterna.
Den 15 januari samlas vi för ett halvdagssymposium där vi diskuterar humanioras möjlighet att förbättra professionsutbildningar för en föränderlig framtid. Dagen inleds med ett anförande av Sverker Sörlin och avslutas med en panel med Anders Ekström, Kim Silow Kallenberg, Lars Strannegård och Ida Ölmedal. Under eftermiddagen får vi ett antal exempel på olika initiativ i Sverige, från Karolinska Institutet, Maria Josephsson, Handelshögskolan, Tinni Ernsjö Rappe och Uppsala universitet, Sven Widmalm, som vi vrider och vänder på med namnkunniga kollegor. Vi berör också humanioras specifika kunskapspraktiker och hur de kan överföras och anpassas till nya sammanhang.
Symposiet är 12.30-17.30, med kaffe från 12 och mingel fram till 19.
Anmäl dig här senast 8 januari: www.kth.se/form/fhisymposium
Program
12.00 - Kaffe serveras i pelarsalen
12.30 - Introduktion
Nina Wormbs (KTH) hälsar välkomna och introducerar projektet Framtidens humaniora.
12.35 - “H-faktorn" – humanioras okända framgångsfaktor
Sverker Sörlin (KTH) om pluseffekter av humaniora på arbetsmarknaden och inom professionsutbildningarna.
13.10- Humaniora i svenska professionsutbildningar: erfarenheter och perspektiv
Tinni Ernsjöö Rappe (Handelshögskolan) och Maria Josephson (Karolinska Institutet) delar sina erfarenheter av att introducera humanistiska perspektiv för studenter inom ekonomi och medicin. Presentationerna följs av ett panelsamtal med Eva Schwarz (Södertörns högskola) och Katarina Bernhardsson (Lund universitet). Moderatorer: Moa Ekbom och Erik Isberg.
14.10 - Fika
14.40 - Humanioras plats på ingenjörsutbildningar och problemet med att karaktärisera kunskap
Sven Widmalm (Uppsala universitet) berättar om hur STS-programmet kom till och vilka lärdomar vi kan ta med oss från det arbetet. Presentationen följs av ett panelsamtal med Per Högselius (KTH), Elias Mellander (Göteborg universitet) och Per Wisselgren (Uppsala universitet). Moderatorer: Erik Isberg och Klara Müller.
15.40 - Humanistiska praktiker
Vilken roll kan humanistiska praktiker spela i framtidens professionsutbildningar? Tre inspel om tre praktiker av Jesper Olsson (Uppsala universitet) om läsning, Julia Ravanis (Chalmers tekniska högskola) om essän och Alexander Maurits (Lund universitet) om seminariet följs av ett panelsamtal med presentatörerna och Lovisa Brännstedt (Lund universitet). Moderatorer: Moa Ekbom och Klara Müller.
16.40 - Bensträckare
16.50 - Framtidens humaniora i en föränderlig värld
Anders Ekström (Uppsala universitet), Ida Ölmedal (Svenska Dagbladet), Lars Strannegård (Handelshögskolan) och Kim Silow Kallenberg (Humtank och Södertörns högskola) summerar dagen och diskuterar vägar framåt för humanistisk kunskap i framtidens utbildningslandskap. Moderatorer: Nina Wormbs och Moa Ekbom.
17.30 - Mingel