Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för industriell teknik och management

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Verksamheten vid skolan för industriell teknik och management omfattar de ingenjörs-, teknik och ekonomivetenskaper som är nödvändiga för att kunna utveckla nya produkter, material och produktionsprocesser på ett tekniskt ledande, ekonomiskt lönsamt och miljömässigt uthålligt sätt. Skolans kunskapsområden är energiteknik, industriell design och innovation, produkt- och produktionsutveckling, materialutveckling, mikro- och nanoteknik samt industriell ekonomi, organisation och ledning.

Institutionen för Materialvetenskap ansvarar för forskning och undervisning inom ett område som omfattar allt från konstruktionsmaterial till avancerade material. Materialvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämnesområde med kunskapsbasen i fysik, kemi och mekanik. Materialvetenskap behandlar förhållandena mellan beteende – egenskaper – struktur – produktion. Forskningen vid institutionen är inriktad på följande huvudområden: Materialdesign, processdesign och materialfunktion. KTH har en världsledande position inom materialområdet

Arbetsuppgifter

Tjänsten är inriktad mot forskning gällande hur svavelrening av råjärn kan förbättras. Specifikt, så representerar en förbättrad resurshushållning av energiintensiva råmaterial och förbättrade metallutbyten två viktiga frågor att rikta forskning mot för att stärka den svenska stålindustrins internationella konkurrenskraft och bidra till en hållbar samhällsutveckling i Sverige. Idag överförbrukar företag svavelreningsreagens i förhållande vad som krävs teoretiskt vid raffinering av råjärn ned till mycket låga svavelhalter, vilket inte är resurseffektivt. Därför syftar detta projekt till att åstadkomma en svavelrening av råjärn till mycket låga halter samtidigt som järnförlusterna i slaggen är låga, utbytet av svavelreningsreagens är högt och processtiden är kort.

Du kommer att arbeta tillsammans med forskare från institutet Swerea-MEFOS och industrideltagare samt delta i driftsförsök vid SSAB. 

Kvalifikationer

Vi söker en civilingenjör med utbildning eller erfarenhet inom processmetallurgi. Nödvändiga krav är en god förmåga till analys samt att kunna kommunicera väl i tal och skrift på både engelska och svenska. Att ha arbetat med processmetallurgisk industri är meriterande, likaså kunskaper inom termodynamik, svepelektronmikroskopi och provpreparering.

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet vid tillsättning av den här tjänsten. Dessutom goda kunskaper i svenska vilka krävs för deltagande i försök i industrin, vilka utgör en viktig del i forskningen. 

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan skall innehålla följande: Curriculum Vitae, personligt brev, Examensbevis/betyg samt en kortfattad redogörelse varför den sökande vill ägna sig åt forskarstudier.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Övrigt

Tjänsten är främst inriktad mot licentiatexamen.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer M-2016-0456
Kontakt
  • Pär Jönsson, Professor, 08-7908375
  • Helena Fehrm, Personalhandläggare, 08-790 76 53
Publicerat 2016-04-21
Sista ansökningsdag 2016-05-30

Tillbaka till lediga jobb

Till sidans topp