Postdoktorstipendium i spektroskopi av perovskitsolceller

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Arbetsplatsen

www.kth.se/cbh/skolan-for-kemi-bioteknologi-och-halsa-1.763561

Projektbeskrivning

Utvecklingen av perovskitsolceller är ett väldigt aktivt forskningsområde med ett potentiell stor inflytande på samhället. Innan kommersialisering behöver dessa solceller vara både effektiv och stabil. Selektiva kontakter har en viktig funktion här, eftersom de kan öka stabiliteten genom att skydda perovskiten från atmosfären. Å andra sidan är det möjligt att solcellen bryts ned i gränsytan mellan perovskiten och kontakten. I dessa projekt kommer nya utvecklingar inom synkrotron-baserad fotoelektron spektroskopi användas för att studera kemin i gränsytan mellan selektiva kontakter och perovskiten. Stabiliteten av gränsytor under belysning och atmosfäriska förhållanden kommer att undersökas med syftet att identifiera processer som ursaka ostabiliteten i solcellerna.

Projektet kommer innebära tillverkning av perovskitsolceller med olika selektiva kontakter och deras karakterisering med Röntgen-baserad fotoelektron spektroskopi. Det sistnämnda kommer genomföras på stråltider på synkrotroner (till exempel Max IV i Lund och Bessy II i Berlin).

Forskningen kommer att utföras i kollaboration med andra medlemmar i forskningsgruppen och som en del av Centre for Molecular Devices på KTH och Uppsala universitet. Detta kommer att leda till möjligheter för kollaboration, tillgång till material och andra typer av mätningar.

Kvalifikationer

Sökanden har doktorsexamen i kemi, fysik eller materialvetenskap ej äldre än 4 år. Erfarenhet med tillverkning av perovskitsolceller och/eller med synkrotron-baserad Röntgen spektroskopi bedöms som väldigt meriterande.

Den som söker bör vara högt motiverad, kunna utföra kritisk analys och ha intresse för relaterad vetenskap. Excellenta kommunikationsfärdigheter på både muntligt och skriftligt engelska är ett krav.

Ansökan

Du skickar din stipendieansökan via mail till skowron@kth.se Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast 2019-03-17. Märk din ansökan med diarienummer C-2019-0042.

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  • Curriculum vitae
  • Personligt brev (innehållande beskrivning av tidigare erfarenheter inom det vetenskapliga området och motivering till varför du har intresse av detta uppdrag)
  • Researcher statement (max 2 sidor)
  • Kontaktuppgifter till tre referenser

Observera att det är ett stipendium, inte en anställning, som du ansöker om. Stipendiet kommer utbetalas direkt från Carl Tryggers stiftelse till stipendiaten efter stiftelsens godkännande.

Om stipendiet/stipendierna

Period: 24 månader

Omfattning: Heltid
Antal stipendiater som söks: 1

Stipendium ersättning: 23 000 SEK

Ort: Stockholm

Kontakt

Frågor angående positionen kan ställas direkt till Ute Cappel: cappel@kth.se

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.