Alumner inspirerar på Future Friday

Publicerad 2013-04-08

Fredagen den 8 mars arrangerade ICT-skolan i Kista för sjätte gången Future Friday. Några av de alumner som var inbjudna att berätta om sina yrken var Tommy Marshall från Agero, Marcus Lindén från TV4 och Mikael Östberg från SmartBear Software. För alla tre var det en självklarhet att ställa upp som föreläsare för sitt gamla universitet när de blev tillfrågade, något de gärna gör igen.

Future Friday är en inspirationsdag för de som är nyfikna på hur framtidsutsikterna ser ut inom IT-branschen och i Kista, världens ledande kluster för ICT (Informations- och kommunikationsteknik), och riktar sig främst till elever i årskurs två och tre på gymnasiet. Olika inspirationstalare, varav många alumner, var inbjudna för att berätta om sina arbetsplatser och inspirera gymnasieleverna till att välja teknisk utbildning.

Alumnerna Tommy Marshall, IT-2006, Marcus Lindén, IT-2000, och Mikael Östberg, CINTE-2007, vittnar alla tre om att KTH har betytt mycket både för deras karriär och för dem personligen. Deras positiva erfarenheter från tiden på KTH har gjort att de gärna ställer upp för sitt gamla universitet, något de också tycker är viktigt.

-Det var roligt att bli tillfrågad och kände att jag ville ställa upp och bidra med något för KTH, säger Marcus Lindén, TV4.

-Jag har länge försökt hitta ett sätt att ge tillbaka på något sätt som passar mig. Jag har alltid varit engagerad under min tid på KTH och jag har länge brunnit för både sektionen och KTH – så att ge tillbaka till KTH är för mig en självklarhet, säger Tommy Marshall, Agero.

Vad har KTH betytt för er karriär?

-Allt, min karriär har totalt byggt på kontakter jag lärt känna på KTH. Varje dag jobbar jag med någonting betingat med min utbildning, säger Mikael Östberg.

-Otroligt mycket. Jag hade aldrig haft möjligheten att jobba med de frågor och de arbetsuppgifter jag har idag om jag inte haft KTH i ryggen. Jag fick chansen direkt efter KTH att börja jobba på ett utmanande och krävande uppdrag där jag får utnyttja det jag lärt mig varje dag. KTH har gett mig förutsättningarna för en framgångsrik karriär. Att vara i början av karriären med känslan av en ljus framtid känns otroligt – mycket av vilket jag kan tacka KTH för, säger Tommy Marshall.

Att vara i början av karriären med känslan av en ljus framtid känns otroligt – mycket av vilket jag kan tacka KTH för.

 -Med en civilingenjörsexamen så öppnas dörrar till fler jobb och att man som färsk på arbetsmarknaden i flera fall passerar den första vändan i rekryteringsprocessen. För min karriär betydde det en relativt bra ingångslön och ett roligt och spännande jobb på min drömarbetsplats, säger Marcus Linden.

Vad har KTH betytt för er personligen?


-Det har gett mig kunskaper och färdigheter för att direkt kunna gå in och prestera på ett välkvalificerat jobb. Det har också gett mig trovärdighet på min arbetsplats och i min omgivning i form av att jag har examen från en utbildning som många ser som svår.
Personligen har min examen också gett mig stolthet och självförtroende att jag lyckats nå ett uppsatt mål i livet, säger Marcus Lindén.

-Det har betytt otroligt mycket, jag har fått lära mig så många saker utöver det jag studerat. Mitt engagemang har sträckt sig utanför studierna och har fått mig att engagera mig i sektionen, olika projekt samt KTH. Jag har fått åka på resor, varit ansvariga för stora och omfattande projekt samt lärt mig hur viktigt det är att ha förståelse för sina medmänniskor – inte minst har jag lärt känna otroligt många bra människor på KTH. För mig kommer KTH alltid vara en härlig period i mitt liv där jag lärde mig så otroligt mycket och som nu lönar sig med råge, säger Tommy Marshall.

-En rolig tid, med många tokiga upptåg och intressanta möten, säger Mikael Östberg.

Alumner som ger av sin tid och erfarenhet är ytterst viktiga för KTH:s fortsatta framgång. Att engagera sig i KTH:s verksamhet är också en möjlighet att återknyta kontakten med KTH, bygga upp värdefulla nätverk och att utvecklas som person.

Läs mer om olika sätt att engagera dig här

Till sidans topp