Till innehåll på sidan

Stärkt kompetens inom Sakernas internet

Publicerad 2013-11-07

Christer Norström, VD för SICS Swedish ICT och professor i datavetenskap vid Mälardalens Högskola, har precis utsetts till adjungerad professor i datavetenskap vid skolan för datavetenskap och kommunikation på KTH.

Mer specifikt kommer Christer Norström att vara verksam inom ämnesområdet "Sakernas internet" / Internet of things.

– Det är hedrande att få denna position. Det ska bli otroligt spännande att kunna stärka samarbetet mellan KTH och SICS vad gäller "Sakernas internet". Den kompetens som finns inom bägge organisationerna ger en fantastisk möjlighet att ta en ledande position både vetenskapligt och entreprenöriellt, säger Christer Norström.

Han tillägger att "Sakernas internet" är ett tvärvetenskapligt område där nödvändiga kompetenser sträcker sig från sensorer och sensorsystem, big data-analyser, visualisering och interaktion till användarupplevelse, beteendevetenskap och affärsmodeller.

Förutom sin starka anknytning till det akademiska fältet har Christer Norström även en bakgrund inom näringslivet. Han har arbetat i flera omgånger inom ABB senast på ABB Robotics som teknologiansvarig. Han har också arbetat som expertkonsult åt många svenska och Internationella företag.

Christer Norström har också varit med och byggt flera framgångsrika gränsöverskridande initiativ som Robotdalen och Automation region, han har kommersialiserat flera forskningsresultat till produkter via avknoppningar eller direkt överföring till företag.

Idag brinner han för sakernas internet och speciellt dess användning inom idrott. Christer Norström älskar längdkidåkning. Han är ungdomstränare, författare av Vallaguiden och entreprenören bakom rörelseanalysverktyget MySkiLab.

Text: Peter Larsson

Fram för mer fulforskning
”Om 20 år har vi inga mobiler längre”
KTH topprekryterar från Google
Stärkt kompetens inom Sakernas internet