Till innehåll på sidan

Forskningens och utbildningens samhällsnytta ska synliggöras

Två nya impactansvariga på Skolan för teknikvetenskap

SCI-skolans impactgrupp från vänster: Impactansvariga Zuheir Barsoum och Val Zwiller, skolkommunikatörerna Sofia Nyström och Karin Blom.
Fotograf: Leif Kari
Publicerad 2018-03-14

Hej Zuheir Barsoum, Institutionen för Farkost och flyg och Val Val Zwiller, Institutionen för Tillämpad fysik, ni är impactansvariga på Skolan för teknikvetenskap sedan årsskiftet, vad innebär det?
– Uppdraget syftar till att kartlägga och synliggöra samhällsnyttan med vår skolas forskning och utbildning. Vi arbetar på skolnivå i en impactgrupp tillsammans med kommunikatörerna Sofia Nyström och Karin Blom samt deltar på KTH:s centrala impactmöten. Vi påbörjade detta uppdrag vid årsskiftet och ser framemot att få jobba med dessa frågor.

Varför behövs impactarbetet på KTH, är inte det samma sak som ”den tredje uppgiften”?
– Den tredje uppgiften som innebär att högskolor och universitet ska dela med sig av sin kunskap vid sidan om utbildning och forskning, är en viktig del av KTH:s verksamhet. Impact definieras mer som en effekt, förändring eller fördel för vårt samhälle. Hur vi påverkar vår omgivning, hur kunskap och resultat kan synliggöras och visa på nyttan för vanliga människor bortom akademins värld. Impact definieras i olika rankingsystem och vissa forskningsutlysningar har impact som en av parametrarna i sina bedömningar.

Vad händer just nu?
– Vår skola samt övriga KTH är ju sedan tidigare redan involverade i externa aktiviteter som till exempel samarbeten med företag, läxhjälp och högstadiearrangemang på Vetenskapens hus. Men för att förbättra vårt impactarbete så besöker vi skolans institutioner och informerar om uppdraget samt planerar för workshops för oss forskare. Sedan planerar vi att göra en ”inventering” av impact case på skolan för att kunna sammanställa en så kallad impact case-lista. Alltså en lista över olika konkreta fall där vi ser hur vår verksamhet har påverkat och gjort nytta i samhället utanför KTH. På så vis kan vi bli bättre på att förmedla vår verksamhet utåt. 

Hur får personer utanför KTH reda på information om vad som händer framöver kring arbetet med impact på SCI-skolan och KTH?
– På KTH:s centrala hemsida samt på vår skolsida kommer vi kontinuerligt att rapportera om vår forskning och utbildning och vill man veta mer kring just impactarbetet så hittar man information om det på KTH: centrala Impactsida.

Text: Sofia Nyström

Innehållsansvarig:Kommunikation SCI
Tillhör: Skolan för teknikvetenskap (SCI)
Senast ändrad: 2018-03-14