Till innehåll på sidan

Solföljaren

Solföljaren – eller OTUS L170-SUNTRK som den egentligen heter – är en del av positioneringssystemet hos PoGO+. Den är utrustad med en optisk positionssensor från Göteborgsföretaget Sitek  och specialutvecklade momentmotorer som gör det möjligt att följa solen med väldigt stor noggrannhet.

Solföljaren utvecklades av Linköpingsföretaget DST Control  som i vanliga fall utvecklar och säljer gyrostabiliserade kamerasystem för drönare. I likhet med företagets standardprodukter så är solföljaren tillverkad med moderna friformsmetoder – dvs 3D skrivarteknik – och moderna plastmaterial. Solföljaren kunde därmed realiseras och testas på rekordkort tid.

Som du kan se i bilden här nedanför så satt solföljaren längst upp på gondolen. Efter sitt avslutade uppdrag landade PoGO+ med hjälp av en fallskärm för att dämpa fallet från 40km höjd. Trots det blev det något av en kraschlandning där PoGO+ landade ”på huvudet”. Med tanke på att solföljaren fick ett nästan två ton tungt instrument över sig ser det anmärkningsvärt välbevarat ut, tycker vi!

Solföljaren på nära håll innan flygningen och kraschen. (Foto M. Kiss)


 

Solföljaren monterad på gondolen. (Foto M. Kiss)
Innehållsansvarig:Jahangir Jazayeri
Tillhör: KTH Rymdcenter
Senast ändrad: 2018-04-25