Till innehåll på sidan

Niklas idé för minskat matsvinn vann ThinkTank 2030

Foto: ja ma / Unsplash
Publicerad 2020-11-02

Naturvetarna lanserade i år idétävlingen ThinkTank 2030. Målet med tävlingen är att få fram fler hållbara lösningar till nytta för människa, miljö och klimat. Förstapriset gick till KTH-studenten Niklas Wallhed från masterprogrammet i Teknik och hållbar utveckling. Niklas har hittat ett sätt att skapa digital koll på bäst före-datum så att matsvinnet i butikerna kan minska.

Niklas Wallhed (Foto: Privat)

Den vinnande idén består av en lösning för att baka in bäst före-datum i streckkoden, som står i kontakt med en skärm, där kunderna i realtid får veta var man kan hitta varor som närmar sig utgångsdatum.

Grattis till vinsten av Thinktank 2030, hur känns det? Vad består vinsten av?

Tack så mycket! Det känns jättekul. Lite surrealistiskt på något sätt. Jag vann 15 000 kr samt 10hr affärstöd från konsulten Verto.

Priset på varan sjunker när utgångsdatum närmar sig - Hur fick du den vinnande idén?

Jag vet inte riktigt hur jag fick idén, då den är något jag klurat på ett tag. Jag vill tro att den uppkom när jag handlade på godtycklig livsmedelsbutik och insåg att det nuvarande systemet för rabatterat pris när det kommer till produkter som snart går ut inte är tillräckligt utvecklat.

Vad är nästa steg för din del?

Nästa steg för idén blir att undersöka om det finns ett intresse för idén i livsmedelsbranschen och beroende på resultatet, börja jobba med att implementera den. När det kommer till mina studier så planerar jag för att skriva mitt examensarbete om hållbara investeringar. Detta kommer göras tillsammans med en större aktör inom finansbranschen, mer än så kan jag inte säga just nu!

Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE)
Senast ändrad: 2020-11-02