För upphandlingsuppgiften

BETYGSPÅVERKAN

Eftersom uppgiften inte finns med i kurspm, så kan det du presterar enbart ha betygshöjande påverkan. Det du gör på uppgiften kan

- kompensera för brister i en investeringsberäkning på tentamen

- höja slutbetyget på kursen vid avvägning mellan två betygsnivåer

INFORMATIONSUNDERLAG FÖR KALKYL

1. I kontakt med företag - ange gärna mitt och/eller Mamos namn om den ni är i kontakt med vill ha en referens på skolan.

2. Försök få fram ett prisintervall från företaget. De kommer sannolikt inte att vilja binda sig för ett pris (pga de är oroliga det priset sprider sig som en faktauppgift exakt vad en utrustning kostar) men att ge ett intervall, en uppfattning om ungefär vad en utrustning kostar.

För er beräkning har det ingen betydelse om det börjar vid 8 eller 12 - ni behöver en startpunkt. Samma gäller för antaganden om andra delposter i beräkningen.

3. Mitt tips är - ställ upp vad som bör ingå - och sätt in siffror ni antar, till dess ni har en bättre grund från en extern kontakt eller från internet.

Svårigheten är inte tänkt att ligga i att få fram en riktig exakt siffra, utan att tänka sig in i en situation och göra en realistisk uppställning av vilka ingående delar och faktorer som är väsentliga i en kalkyl.

Med vänlig hälsning

Peter