Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Visa version

Version skapad av Olov Engwall 2015-02-17 09:55

Visa < föregående | nästa >
Jämför < föregående | nästa >

Grupphandledning

Grupphandledning för 30 hp-exjobbare vid CSC

Grupphandledning har det huvudsakliga syftet att underlätta för studenterna att bli klara med exjobbet inom den avsedda tiden. Grupphandledningen bygger på att gruppen har fasta tidpunkter för olika steg inom arbetet med exjobbet och att studenter och handledare alla strävar mot att dessa hålls.

Grupphandledning startar vid fasta tidpunkter, c:a två gånger per termin, och har fasta redovisningstillfällen, som bestäms vid första handledningstillfället.

Vad innebär grupphandledning?

En grupp består av upp till fem exjobbare och alla i gruppen har samma handledare.

Grupphandledning innebär att gruppen och handledaren träffas vid fem schemalagda tillfällen under arbetets gång och diskuterar exjobben tillsammans. Förutom detta kommer det givetvis att finnas möjlighet att träffa handledaren på egen hand och diskutera exjobbet.

Varje grupphandledningstillfälle har ett speciellt tema och syfte. Inför varje gruppträff ska gruppdeltagarna skicka varandra och handledaren ett dokument som visar på ytterligare ett steg framåt i arbetet med exjobbet. Exakt vad som ska produceras till varje tillfälle meddelar handledaren. Varje gruppdeltagare läser och kommenterar de andra gruppdeltagarnas dokument före mötet.

Handledaren bör ha ett schemaförslag klart till första grupphandledningstillfället, då schemat bör fastställas.

Det är obligatorisk närvaro vid samtliga grupphandledningstillfällen.

Skulle du missa något är det upp till handledaren att bestämma hur du tar igen det.

Hur läggs arbetet i gruppen upp?

Handledaren schemalägger grupphandledningstillfällena och inlämningstillfällena.

Möjlig arbetsgång för exjobb

Hur fungerar det med opposition?

Exjobbare som har grupphandledning ska opponera på en exjobbare som inte ingår i gruppen, eftersom exjobbarna inom gruppen redan känner varandras arbeten väl och redan har kritiserat dem.

Hur fungerar det med närvaro på andra studenters exjobbspresentationer

Du måste närvara vid två andra exjobbares presentation av sitt arbete förutom det du opponerar på. Planera så att du gör detta i god tid före din egen presentation så att du kan dra nytta av de erfarenheter du får.

Vad händer om jag halkar efter?

I arbetslivet är det normalt att man gör en tidsplan för projekt och att tidsplanen sedan ska följas. Dock kan det inträffa saker som gör att tidsplanen spricker.

Om du märker att du kommer att halka efter ska du genast kontakta handledaren. Ni får då tillsammans göra en plan för hur du ska tackla problemen så att du så snart som möjligt blir klar med ditt exjobb. Det kan bli aktuellt att flytta till en senare startande grupp.

Din rapport behöver inte vara helt klar till presentationen. Men den måste vara i sådant skick en vecka före presentationen att det för examinator går att bedöma att arbetet håller tillräcklig kvalitet och för opponenten att göra en fullvärdig opposition på arbetet. Alla avsnitt och alla slutsatser måste således finnas med. Figurer måste finnas och ska gå att förstå. Innehållsförteckning ska finnas.

Det är handledare och examinator som bedömer om rapporten uppfyller kraven för att få presenteras.