Presentation av examensarbete på kandidatnivå

Titel: Insatsdistribution för injektion och upptäckt av mjukvarufel

Respondent: Adam Ekström and Felix Magnell

Dag, Datum och Tid: Onsdag 2019-08-21 kl 1300

Plats: Sal C, Electrum Kista

Opponenter: (max 3 st) Ebba Leckström

Examinator: Anders Sjögren

Språk: Svenska (frågor kan ställas på engelska)

Anmälan: Anmälan för närvaro behövs ej av besökare eller "aktiva lyssnare".

Abstract

Mjukvaruutvecklare spenderar mycket tid på att hitta och åtgärda defekter i mjukvara, både under utvecklandet och underhållandet av system. Trots detta har det inte forskats särskilt mycket på insatsen som dessa aktiviteter kräver.

Det är viktigt både för utvecklare och beställare av mjukvarusystem att veta hur de kan disponera sina resurser så effektivt som möjligt. Eftersom mjukvarufel kan orsaka stora kostnader och resultera i allvarliga konsekvenser, är det av intresse att ha underlag för hur mycket tid som går åt till att hitta och åtgärda mjukvarufel.

Software Fault Injection (SFI) är en metod för att injicera artificiella fel i mjukvara, som används för att bedöma ett programs  pålitlighet. I denna studie har vi med hjälp av SFI fokuserat på att ta fram ett ramverk för att mäta insatsen som krävs för att hitta och åtgärda fel. Vi använde oss av ett befintligt mjukvarusystem, EXIT, som injicerades med en uppsättning fördefinierade fel. Dessa upptäcktes och åtgärdades med aktiviteter hämtat från tidigare forskning.

Resultatet blev Software Fault Injection Detection Framework (SFIDF). Ett ramverk som kan användas för att mäta insatsdistributionen för både injicering, upptäckt och åtgärdande av fel i mjukvara.

Keywords
Effort, Effort distribubtion, Software Fault Injection, Software Fault Detection, Framework