Innovativ energiteknik – TIETM, spår Smarta elektriska nätverk och system – SENSE

Smart Electrical Networks and Systems

Behovet av förnybar elgenerering är enormt och det är en mycket viktig del i en omställning mot ett samhälle med en hållbar energiförsörjning. Ett intressant område är hur elnätsinfrastrukturen kommer att utvecklas mot ett ”smartare” elnät som kan hantera inflöde av kraftigt fluktuerande energikällor från vind-, sol- och vågenergi men samtidigt är effektivt och ständigt stabilt. 

Ämnesbeskrivning

Smarta elnät innefattar exempelvis frågeställningar kring hur man kan integrera förnybara energikällor i elkraftnätet, ökad elektrifiering av transportsektor i form av elbilar och ellastbilar. Viktiga frågor berör en förändrad energi och elmarknad och hur en förändrad elmarknad påverkar elnätets styrning och stabilitet, t.ex. i form av frekvensreglering. Innovations- och entreprenörskapsaspekter ingår såväl generellt som specifikt riktat.

Utbildningsbeskrivning

Smarta elektriska nätverk och system är i sitt tekniska innehåll väsentligen samma utbildning som en master i elkraftteknik. Skillnaden ligger framförallt i ett större fokus på att även integrera aspekter kring innovation och entreprenörskap i utbildningen. Efter att ha fullföljt SENSE ska studenterna kunna identifiera, förklara, analysera och lösa klassiska problem inom elkraftteknik, men även analysera nya koncept och innovationer samt deras möjligheter och begränsningar allt ifrån idé till kommersiell produkt. I kurserna ingår det att lära sig hantera modeller för att analysera effektflöden, dynamiskt beteende, stabilitetsvillkor, reglering, elmarknad, etc. för elkraftnätet. Kurserna hanterar principer för design, styrning och övervakning av elkraftnätet och dess komponenter.

SENSE är ett program inom satsningen EIT/InnoEnergy, se www.innoenergy.com. Programmet är tvåårigt och du läser första året på KTH och väljer därefter att läsa andra året på något av partneruniversiteten INP Grenoble, KU Leuven, TU/e Eindhoven eller UPC i Barcelona. Samtliga EIT/InnoEnergy program ha ett särskilt fokus på innovationer och entreprenörskap.

För detaljerad information om masterprogrammets innehåll se Kurs- och programkatalogen.

Arbetsmarknad

Den elkrafttekniska arbetsmarknaden är global. Här finns arbeten med allt från design av infrastruktur i smarta bostäder till konstruerandet av stora transmissionssystem baserade på högspänningsöverföring med HVAC eller HVDC. Arbeten finns inom såväl tillverkningsföretag som transmissions- och distributionsnätsoperatörer. Konsultbranschen är idag också en vanlig ingång till arbeten inom branschen. I mångt och mycket är arbetsmarknaden densamma som för elkrafttekniker generellt där arbetsuppgifter för elkraftingenjörer omfattar exempelvis teknisk design av kraftteknisk utrustning och automationslösningar, affärsanalyser inom kraftsystemdrift och produktion, styrning av elkraftrelaterade projekt (t.ex. anslutning av vindkraft) samt affärsutveckling och kvalitetsstyrning.

Ansökan

Observera att det inte är plats-garanti till detta program och att ansökningsförfarandet ser annorlunda ut. För mer information, gå in på www.kic-innoenergy.com/education eller kontakta admissionsoffice@kic-innoenergy.com.

Särskild behörighet

ED1110  Vektoranalys 4,5 hp
EI1228  Teoretisk elektronik, mindre kurs 6 hp
EL1000  Reglerteknik, allmän kurs 6 hp
EJ1200  Eleffektsystem 6 hp

Kontaktperson

Hans Edin
Tel: 08-790 76 39
E-post: edin@kth.se

Feedback Nyheter