Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Könad Hållbarhet: Normkritiskt utforskande av energipraktiker för omställning av vardagslivet

Vi står inför en mängd utmaningar i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi vet också att det krävs mer än tekniska förändringar för att nå sociala och ekologiska mål. Hur kan boende och vardagsliv fungera som en arena i denna omställning och vilken roll kan boendeföreningar spela för att driva gemensam omställning? Detta projekt projektet kombinerar energi- och klimatutmaningen med jämställdhetsfrågor – för att undersöka hur synen på hållbarhet relaterar till bland annat kön, ålder och klass och tittar på hur ett hållbart vardagsliv skulle kunna se ut bortom de normer och maktstrukturer som vi har idag.

Projektet utgår från en eko-feministisk förståelse av klimat-, energi- och jämställdhetsfrågor som sammanlänkade och går bortom binära könsnormer i relation till energianvändning för att utforska alternativa berättelser av ett hållbart vardagsliv. Utifrån etnografiska och normkritiska designperspektiv undersöks inneboende maktstrukturer i nuvarande relationer mellan praktiker, produkter och miljöer. Projektet utforskar boendeföreningar som en arena för att utmana energi-relaterade strukturer, praktiker och vardagligt beslutsfattande inom och mellan hushåll. Utöver djuplodande empiriska studier används design-prototyper för att både visualisera rådande normer och för att föreställa sig, materialisera och föreslå artefakter och nya narrativ som kan uppmuntra till formandet av mer hållbara praktiker. Projektet drar nytta av en referensgrupp med privata och civilsamhälleliga aktörer vilket skapar en möjlighet för att integrera projektets resultat i praktiskt arbete.
Läs mer och hitta praktiska resultat och verktyg här: designforenergi.se/portfolio/konad-hallbarhet/

Deltagande: Chalmers, IVL, Uppsala universitet, Organisationen MÄN

Finansiering: Energimyndigheten

Projektperiod: 2019-2022

Ta del av resultat från projektet

Den 1 december 2021 höll forskningsprojektet ett avslutande webbinarium där man presenterade ett urval konkreta verktyg framtagna som stöd för de som vill driva en inkluderande omställning utifrån sin vardag och boendemiljö. Med hjälp av en panel aktörer från bostadssektorn, civilsamhället, med flera utforskades behovet av ett paradigmskifte i hur vi arbetar med hållbarhet i boendet och möjligheterna för omställning, tillsammans.