Galna cyklar och hjärnforskning på Cykeldagen

Publicerad 2017-05-12

På Cykeldag Flemingsberg fick besökare veta mer om både cykelvägar och vikten av att använda hjälm, samtidigt som några lyckliga vinnare fick varsin cykel.

Att komma igång och börja cykla till studier och jobb kan kännas lite segt. Däcken måste pumpas, kedjan smörjas, en vettig cykelväg hittas. Och så vårens ostadiga väder på det.

Därför anordnades Cykeldag Flemingsberg för att uppmuntra studenter och anställda på campusområdet att börja cykla mer. I utställningsbåsen utanför Södertörns högskola kunde alla som ville lämna in cyklar på gratis reperation, lära sig mer om cykelhjälmar och plocka kartor för Stockholms totalt 860 kilometer cykelbanor.

Alla äger förstås inte en cykel, men det var inget hinder. I KTH:s bås kunde totalt sex personer vinna varsin cykel. Toppvinsten: en ny cykel värd 5000 kronor.

För att vinna behövde deltagarna svara på en cykelrelaterad fråga och sedan så fint de kunde rita självporträtt med en cykel på bilden. Av totalt över 100 bidrag valde Cykeldagens jury sex vinnare.

Studenten Won Jung Ryu blev en av andrapristagarna som fick välja en renoverad cykel.
– Alltså wow, jag har svårt att välja vilken cykel jag ska ta. Den blåa har tjockare däck och cykelkorg, men jag gillar den röda. Åh, jag får testa och se vilken det blir.

Besökare kunde även testa märkliga cyklar, som minitandemcyklar och en häst med pedaler. Inomhus hölls föreläsningar, bland annat med STH:s Madelen Fahlstedt, som pratade hur hjälmar bevisat skyddar hjärnan i cykelolyckor.

Madelen Fahlstedt är forskare på avdelningen för neuronik och har tillsammans med kollegor studerat olyckor där cyklister ramlat och slagit i sina huvuden. Framför allt har forskarna lyckats se vad som faktiskt händer inne i hjärnan.

I resultaten har forskarna kunnat se att risken för hjärnskakning minskar med 54 procent om man använder cykelhjälm. Dessutom såg de en avsevärt minskad risk för skallfraktur – från en 100-procentig risk ner till 10-procentig risk för de som använder cykelhjälm.

Din webbläsare kan inte visa filmen

Filmen kan inte visas i redaktörsverkyget

Förhandsgranska för att se filmen.

Cykeldag Flemingsberg är ett samarbete mellan: Akademiska Hus AB, Karolinska Institutet, Södertörns högskola, Kungliga Tekniska högskolan, Röda Korsets Högskola samt Klimatföreningen på Karolinska Institutet, Odontologiska föreningens miljöarbetsgrupp och Södertörns högskolas studentkår.

Text: Kenneth Carlsson