Nyanlända tar första stegen mot högre utbildning i Sverige

Publicerad 2017-05-31

Hur är det att läsa på högskolenivå? Och framför allt – hur är det att göra det i ett nytt land och på ett nytt språk? 17 nyanlända besökte STH för att få en inblick om högre studier i Sverige.

I elektrolabbet på Skolan för teknik och hälsa sitter 17 personer, män och kvinnor i olika åldrar. Gemensamt för dem är att de alla är nyanlända och pratar arabiska. De flesta har lämnat krigets Syrien – och hamnat bland sladdar och labbaggregat i Flemingsberg.

Nu får de höra hur det är att läsa utbildningar på högre nivå i Sverige, och föreläsaren Elias Said har egna erfarenheter som kan inspirera.

– Jag kom till Sverige från Libanon när jag var 17 år. Grundskolan gick jag i Libanon, men resten lärde jag mig i Sverige. 2009 doktorerade jag och nu är jag programansvarig för vår högskoleingenjörsutbildning i elektroteknik, säger Elias Said.

Att börja studera är tufft, men inte omöjligt. Dessutom innebär inte en utbildning på KTH att man bara lyssnar på vad lärarna säger och skriver prov, det handlar om att lära sig arbeta på samma sätt som i arbetslivet.

– När studenterna söker jobb bedriver företagen projekt på samma sätt som här på KTH. Vi förbereder studenterna för arbetslivet. Ta mobiltelefoner som exempel – det är inte en ensam person som utvecklar en sådan, det är ett projektarbete, säger Elias Said.

Studiebesöket på tre timmar anordnas i ett samarbete med Elvira kunskapsutveckling och Centrum för samhällsorientering i Stockholms län, och deras kurs i samhällsorientering för nyanlända.

Gruppen är heterogen sett till ålder, kön och utbildningsbakgrund. Några besökare har inte studerat förr. Någon annan undrar hur han kan tillgodoräkna sin byggingenjörsutbildning eller studera vidare till tandläkare.

Alla besökarna vill inte bli ingenjörer, utan flera kan tänka sig andra ämnen på högskolenivå. Det viktiga här är att få se hur det ser ut på ett svenskt universitet och hur det fungerar. Flera av besökarna har familj, och om de inte själva kan ta steget att studera vidare kan de uppmuntra sina barn.

Jamal Dahhan kom till Sverige från Syrien för ett och ett halvt år sedan.

– Det var ett bra besök idag. Vi har fått information och besökte olika salar. Vi är flera personer här som vill fortsätta våra studier. Då är här bra så att vi kan få information om hur det fungerar i Sverige.

Finns det något du vill studera?
– Jag har arbetat som journalist i Syrien. Först och främst vill jag lära mig ännu mer svenska, och sedan studera och skaffa ett jobb. Det hade varit spännande att utveckla en nyhetsplattform som kombinerar svenska nyheter med arabiska, säger Jamal Dahhan.

Text: Kenneth Carlsson