Ett CV är en kortfattad beskrivning av dina tidigare erfarenheter som är relevanta för den arbetsgivaren som du söker jobb hos. Du kan skapa ett grund-CV som du alltid utgår ifrån, men du bör alltid anpassa ditt CV efter varje tjänst som du söker.
Hur börjar jag?
Ett första steg i att skriva ett CV är att fundera på dina tidigare erfarenheter. Övningen nedan syftar till att "värma upp" och att du reflekterar över vilka faktorer som styrt dina val hittills i livet. Du undersöker hur du fattat beslut, vad som fört dig till KTH och vilka händelser som varit viktiga för dig genom livet fram tills nu.
Efter att du har fått en överblick av dina tidigare erfarenheter kan du följa stegen här nedan när du skriver ditt CV. Sök även efter olika sorters CV på internet för att se om du hittar en layout som passar dig och för att få inspiration.
Inled med 3-4 rader som beskriver dig och varför du vill arbeta för detta företag. Undersökningar visar att en rekryterare ger ett CV ungefär 30 sekunder så det är viktigt att du skapar intresse direkt i ditt CV så att rekryteraren fortsätter läsa.
Ett CV ska vara max två sidor. Kan man göra det tydligt på en sida är det att föredra.
Se till att ditt CV är lättläst, tänk på teckenstorlek, typsnitt och att din text är vänsterställd. Det ska finnas rum mellan rubriker och texten. CV:t ska vara enhetligt gällande rubrikstorlek, teckensnitt och teckenstorlek. Ett CV med flertal blandade typsnitt, teckenstorlekar och symboler uppfattas lätt som röriga och riskerar att bli olästa. Undvik att använda andra företagsloggor.
Se till att namn, adress, e-post och telefonnummer är lätta att hitta och finns med på alla sidor. Lägg namn och kontaktuppgifter i ett sidhuvud eller en sidfot så försäkrar du dig om att det kommer med på båda sidor.
Exempel på rubriker: Utbildning, Arbetslivserfarenhet, Språk- och IT-kunskaper samt övriga meriter. Ytterligare exempel: utlandserfarenhet, Ideellt arbete, Förtroendeuppdrag och Intressen.
Uppge när dina utbildningar och anställningar börjat respektive slutat med år och månad. Skriv det senaste först under respektive rubrik och gå därefter bakåt i tiden, s.k. omvänd kronologisk ordning.
Beskriv dina viktigaste ansvarsområden, prestationer, resultat, erfarenheter och lärdomar under rubrikerna Utbildning och Arbetslivserfarenhet. Skriv korta meningar och använd aktiva verb; ansvarade, tog initiativ, planerade osv.
Använd den här modellen för att beskriva dina erfarenheter:
Beskriv arbetsuppgiften/uppdraget
Vad gjorde du?
Vad blev resultatet?
Vilka egenskaper använde du?
Vad utvecklade eller lärde du dig?
Ett CV som innehåller flera stavfel och har otydlig layout riskerar att förbli oläst så var noga med den sista finishen. Kontrollera språket och ta hjälp att korrekturläsa av andra.
Lämna inte ut referenser i ditt CV, om de inte ber om det. Det blir aktuellt senare under rekryteringsprocessen. Oftast efter den första intervjun.
Till sist...
Ska jag ha ett foto i mitt CV?
När du söker arbete i Sverige så är det valfritt. Väljer du att ta med det så tänk på att använda ett foto som ser representativt ut. Använd t.ex. inte ett foto från en fest. Var beredd på att andra CV-kulturer gäller i andra länder. I vissa länder anses det konstigt att inte ha med ett foto och i andra länder bör du absolut inte ha det.
Anpassa ditt CV efter varje tjänst du söker
Du kan utgå från ditt grund-CV och sedan läsa annonsen noga och ta fasta på det som efterfrågas. Tona ner det som inte är viktigt för tjänsten och lyft fram det som är viktigt. Skicka aldrig ut massansökningar. Arbetsgivaren märker direkt om det är fråga om det.