Ansökningsbrev

Ditt ansökningsbrev och CV är första intrycket hos rekryteraren och företaget. De ser om du har lagt ner tid på ansökningshandlingarna, så du vinner på att vara noga med innehållet, språket och layouten.

Hur börjar jag?

Om du redan har ett ansökningsbrev som du vill granska kan du hämta den här checklistan och kontrollera att du tänkt på allt.

Checklista ansökningsbrev (pdf 155 kB)

Vill du börja helt från grunden kan du hämta det här exempelbrevet och gå igenom det med hjälp av stegen nedan.

Exempel ansökningsbrev (pdf 89 kB)

På denna hemsida kan du hitta en passande layout och få andra tips: CV-mallen

1. Syftet med ansökningsbrevet

Tänk på syftet med ansökningsbrevet. Det ska ta dig till intervjun och du ska svara på annonsen och ingenting annat. Ett vanligt misstag är att skicka ut massbrev till flera olika företag. Dessvärre märker rekryteraren direkt om det rör sig om ett sådant brev. Lyft alltså fram det som du har att erbjuda och som matchar annonsen. Ju mer du tycker att jobbet verkar passa dig, desto lättare brukar det vara att svara på annonsen. Utmaningen ligger i att vara så tydlig som möjligt när du beskriver vad du kan och vem du är. 

2. Brevets längd och disposition

En lagom längd på brevet är ¾ av ett A4 . Ställ upp brevet som ett ”affärsbrev”. Det ger ett professionellt intryck och är lättare att läsa. Glöm inte att ta med dina kontaktuppgifter, titeln på tjänsten du söker och eventuellt referensnummer. Datera brevet med det datum som du skickar in det. Inled inte med ”hej”, utan starta direkt efter rubriken. Rubriken från annonsen kan du använda som rubrik i ditt ansökningsbrev. 

3. Innehåll

Nu är det dags att skriva själva brevet. Ett bra ansökningsbrev svarar på följande tre frågor:

-Varför vill du arbeta på företaget?
Läs på så mycket som möjligt om företaget. Skriv ett par rader om vad du tilltalas av hos dem, t.ex. att det har miljöfokus, att det är internationellt, att det är ett litet eller stort företag med många karriärmöjligheter.

-Varför vill du ha just den här tjänsten?
Läs annonsen noga och tala om varför du fastnade för tjänsten. Förklara vad det är i arbetsuppgifterna som lockar dig.

-Varför ska de anställa dig?
Nu är det dags att berätta om dina färdigheter, erfarenheter och egenskaper. Matcha dina beskrivningar mot det som står i annonsen och ta inte med det som inte är relevant för jobbet. Vad kommer arbetsgivaren ha nytta av? Tänk noga igenom vad du är bra på, vad du lärt dig under utbildningen, genom extrajobb och genom engagemang utanför studierna.

När du beskriver din personlighet så undvik att bara rabbla upp en mängd positiva egenskaper. Försök istället att beskriva konkreta situationer då du presterat bra, lärt dig något viktigt eller utvecklat dina starka sidor. Du kan jämföra med exempelbrevet och se hur frågorna ovan besvarats.

Till sist...
Kom ihåg att avsluta brevet på ett trevligt sätt, t.ex. att du ser fram emot att träffas för en intervju. Var mycket noga med stavning och grammatik, tänk på att det handlar om första intrycket. Låt någon korrekturläsa och komma med feedback. När du börjar bli klar kan du gå igenom checklistan och kontrollera att du tänkt på allt.