Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Seminarieserie Demokrati och akademisk frihet: Det amerikanska universitetssystemet

Vad händer i omvärlden och hur kan vi förhålla oss?

I en tid av ökande polarisering, global osäkerhet och politisk påverkan på universitetens verksamhet, blir frågan om akademisk frihet och demokratins roll i högre utbildning alltmer central.

Tid: Må 2025-06-02 kl 12.10 - 13.00

Plats: Q2, Malvinas väg 10

Videolänk: Zoom

Språk: Svenska

Medverkande: Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, Uppsala universitet

Exportera till kalender

Inspelning från seminariet

Flera av världens främsta universitet ligger i USA. De är mycket framgångsrika, kammar hem nobelpris och attraherar utländska forskare och studenter. Men det har inte alltid varit så. Vid detta fjärde tillfälle i seminarieserien kommer Dag Blanck , professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet och talar om det amerikanska universitetssystem och dess framväxt.

Medverkande är även Nina Wormbs , prodekanus, och Maria Haglund , överbibliotekarie, som introducerar seminarieserien och diskuterar varför det är viktigt att tala om akademisk frihet som en fråga med direkt relevans för oss här och nu.

Detta är det fjärde tillfället i seminarieserien Demokrati och akademisk frihet. Alla tidigare seminarier finns att se på KTH Play .

Seminariet hålls på plats i Q2 men det går också bra att delta via Zoom . Ingen föranmälan, bara att dyka upp på angiven tid. Seminarieserien vänder sig till alla studenter och anställda på KTH. Välkommen!

Om seminarieserien Demokrati och akademisk frihet

Välkommen till en ny seminarieserie om demokrati och akademisk frihet, ett samarbete mellan KTH:s fakultetsråd och KTH Biblioteket. Genom fyra träffar under våren – med fortsättning i höst – belyser vi hur dessa grundläggande värden utmanas globalt.

Varför är detta viktigt?

Den akademiska friheten är en hörnsten i en fungerande demokrati. Universitetens uppgift är inte bara att förmedla kunskap, utan också att främja kritiskt tänkande, ifrågasätta etablerade sanningar och bidra till en öppen, faktabaserad offentlig debatt. När denna frihet hotas – av politisk styrning, kommersiella intressen eller självcensur – riskerar inte bara forskningen att förlora sin trovärdighet, utan också samhället i stort att bli mer sårbart för desinformation och extremism.
Vi ställer oss frågor såsom exempelvis:

  • Hur kan vi försvara den akademiska friheten i vår egen kontext?
  • Vilka tendenser ser vi i Europa och Sverige?
  • Vad är universitetens roll i att främja demokratiska värderingar?