Så klarar du studierna!

Det kan vara svårt att få en bild av hur det är att studera på KTH. Många oroar sig
för att det ska vara svårt och särskilt matten. Men på KTH finns det många som
kan och vill hjälpa dig. På varje program finns en studievägledare som kan ge dig
stöd, det finns en mattejour, förberedande onlinekurser och faddrar som kan svara på frågor och ge vägledning.

Matematik på KTH

Matematiken på KTH ger grunden för den problemlösning som utbildningarna innehåller och förbereder dig på frågeställningar du kan möta i ditt kommande yrkesliv. Det viktiga att lära sig att hitta lösningar på problem och svårighetsgraden varierar mellan programmen eller vilken inriktning du väljer.

Stöd med matematiken

Om du vill känna dig bättre förberedd inför start så erbjuder KTH en förberedande kurs i matematik online. Med hjälp av den har du chans att fördjupa dina mattekunskaper och får en första kontakt med lärare och provupplägg.

Förberendande kurser finns i:

Under introduktionsveckorna erbjuds de flesta kursen Intromatte, en frivillig introduktionskurs som repeterar kunskaper och färdigheter från gymnasiet.

Och när du väl är igång så finns hjälp att få hos KTH:s Matematikjour som är öppen fyra eftermiddagar i veckan. Där hjälper studenter, som kommit en bit in i sin utbildning, nyare studenter med problemlösning.

Även Mattecoach på nätet är en bra kanal för att få hjälp. Där ger coacher, som är utbildade i matematik och matematikdidaktik på KTH eller på Stockholms universitet, studenter det stöd de behöver på distans.

Mattecoach

Bästa tipsen för att klara pluggandet

  • Förbered dig innan du börjar. KTH erbjuder distanskurser i matematik, fysik och programmering under sommaren för dig som vill känna dig extra förberedd och fräscha upp dina kunskaper.
  • Låt studierna ta den tid de kräver. Räkna med att föreläsningar, grupparbeten och självstudier kommer att ta ungefär 40 timmar i veckan. Prioritera studierna framför extrajobb eller andra engagemang.
  • Sänk kraven på dig själv och fråga andra om hjälp. Du kommer att upptäcka att på KTH pluggar man tillsammans och hjälper varandra.
  • Läs på om ämnet före föreläsningarna. Annars är risken att du inte förstår vad föreläsaren pratar om.
  • Se studierna som en utmaning. Det är en hög nivå på studierna. Se det som en rolig utmaning och bli motiverad av att klara den höga nivån.
  • Läs på rätt sätt. Facklitteratur är inte skönlitteratur, du behöver inte läsa allt och inte i kronologisk ordning. Läs sammanfattningar och lär dig ta ut det viktiga.
  • Nyttja den hjälp KTH erbjuder. Matematikjour, handledning i programmering, stöd i vetenskapligt skrivande och lunchseminarier i studieteknik.

Om du känner ett behov av att förbättra din studieteknik kan du vända dig till KTH:s studievägledare. De kan hjälpa dig att hitta en studieteknik som passar just dig.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Student på KTH
Senast ändrad: 2020-05-04